Villapriserna i Stockholm med 5,5 procent Foto: ColourboxVillapriserna i Stockholm med 5,5 procent Foto: Colourbox
Villapriserna i Stockholm med 5,5 procent Foto: Colourbox
Bostadsrättspriserna i Stockholm gick upp med 1,6 procent. Foto: Henrik Isaksson/IBL-AOPBostadsrättspriserna i Stockholm gick upp med 1,6 procent. Foto: Henrik Isaksson/IBL-AOP
Bostadsrättspriserna i Stockholm gick upp med 1,6 procent.  Foto: Henrik Isaksson/IBL-AOP

Nu är villorna hetare än bostadsrätterna

Publicerad

Temperaturen på villamarknaden är nu hetare än bostadsrättsmarknaden.

Trenden är extra tydlig i Stockholm - enligt Valueguards prisindex för privatägda bostäder i Sverige, HoxSwe.

Mellan december och januari ökade villapriserna i Stockholm med 5,5 procent medan bostadsrätterna gick upp med 1,6 procent.

– Vi betraktar fortfarande bostadsmarknaden som stark, men lite nervös och labil, säger Erik Olsson, vd på Erik Olsson Fastighetsförmedling.

Mellan december och januari ökade Valuegards prisindex för privatägda bostäder - Hoxswe - med 3,2 procent. Index för bostadsrätter i Sverige steg med 2,1 procent medan villaindex ökade med 3,9 procent.

Erik Olsson, VD på Erik Olsson Fastighetsförmedling, tror inte att Riksbankens oväntat stora sänkning av reporäntan kommer att påverka bostadsmarknaden nämnvärt.

– När räntenivån redan är så låg som nu är bankernas krav på amorteringar och begränsningar för hur mycket hushållen får låna viktigare, säger han i en kommentar.

 

LÄS OCKSÅ: Så påverkas ditt bolån av räntesänkningen

Ökar mest i Stockholm

Mest ökade villaindex i Stockholm - 5,5 procent. I Göteborg och Malmö ökade villaindex med 0,6 respektive 1,6 procent, enligt Valueguards Hox-index.

– Vi förväntar oss att bostadsmarknaden i Stockholm fortsätter att vara stark med hög efterfrågan och lågt utbud, säger Erik Olsson i en kommentar.

Lars-Erik Ericsson, vd för Valueguard, pekar ut att det osålda "lagret" av villor reas ut i slutet av året som en orsak till kraftiga prisstegringen.

– Vi har sett sedan tidigare att det ofta sker en kraftig förändring från december till januari. En förklaring kan vara att vissa affärer trycker ned priserna i december, till exempel att man säljer det man inte lyckades sälja under hösten, men man vill stänga affären före jul, säger Lars-Erik Ericson.

Under samma period ökade priserna för bostadsrätter med 1,6 procent i Stockholm medan Valueguards bostadsrättsindex i Göteborg och Malmö steg med 2,2 respektive 4,1 procent.

– Göteborg märker vi att marknaden är lite trögare nu än tidigare. Det kommer färre personer på visningarna och försäljningarna tar lite längre tid, säger Erik Olsson.

Pär Gunnarsson är mäklare på Fastighetsbyrån i Bromma och jobbar framförallt med villor.

– Under förra året gick det upp ovanligt mycket även för att vara ett bra år. Men på slutet av året kände vi av en avmattning av uppgången. Det gick inte ned men det slutade att gå upp helt enkelt, säger han.

 

Högsta nivåerna någonsin

Samtliga officiella Hox-index är nu på sina högsta nivåer någonsin, uppger Valuegard.

På ett år har Hox-index för hela Sverige stigit med 14,5 procent, där villor i Stockholm och bostadsrätter i Stockholm leder rallyt med uppångar på 18,5 respektive 17 procent.

– Bostadspriserna har planat ut på en historiskt hög nivå, säger fastighetsmäklarchefen Erik Olsson.

Pär Gunnarsson på Fastighetsbyrån i Bromma tror också på en stabil marknad.

– Marknaden är urstark i sig, med stor bostadsbrist och folk som har jobb, så man får ingen nedgång utan det blir att det planar ut istället.

Hox-index. Källa: Valueguard.

 

LÄS OCKSÅ: Ordentliga lockpriser på bostadsmarknaden

Amorteringskravet kommer inte att påverka

Amorteringskravet som väntas införas till sommaren kommer inte att påverka marknaden särskilt mycket eftersom det har i praktiken redan infördes i fjol.

– Flera av bankerna införde amorteringskravet innan lagstiftningen har kommit. Man började använda sig av riktlinjer som är i linje med det kommande lagkravet, säger Pär Gunnarsson.

Erik Olsson lyfter också fram bankernas allt tuffare krav på bolånetagarna som en faktor som dämpar prisutvecklingen trots att fastighetsmarknaden fortsätter att präglas ett litet utbud i förhållande till efterfrågan - framförallt i storstadsregionerna.

– Bankernas krav skapar en tydligare koppling mellan löner och låneutrymme. Då blir det svårare för bostadspriserna att öka så mycket mer än lönerna som de gjort under många år. Bostadsbristen ger en hög betalningsvilja, men det är bankernas utlåning som begränsar genom att den avgör betalningsförmågan, säger Erik Olsson i en kommentar.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen