Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nordea höjer bolåneräntan – Handelsbanken hakar på

Senaste nytt från Di TV.
Foto: KIMMO BRANDT / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Johanna Kull är sparekonom på Avanza. Foto: Avanza / Avanza
Frida Bratt. Foto: NORDNET / nordnet
Foto: ANNIKA AF KLERCKER
Foto: TT NYHETSBYRÅN

Efter Riksbankens besked – nu höjer både Handelsbanken, Nordea och Länsförsäkringar sina bolån med rörlig ränta.

Något som var väntat, enligt sparekonomen Frida Bratt.

– Som bolånetagare tycker jag man ska ha detta med sig: bankerna borde egentligen inte behöva höja, säger hon.

Det var förra veckan som Riksbanken ännu en gång höjde sin reporänta, även kallad styrränta.

I december förra året höjde banken räntan från rekordlåga minus 0,5 procent till minus 0,25 procent, så när den nya höjningen kom förra veckan lämnade man för första gången på flera år minusräntan.

Höjningen var med 0,25 procentenheter, upp till 0 procent, och börjar gälla den 8 februari.

Annons:

Nordea höjer rörliga räntan

Efter Riksbankens besked i december förra året höjde bank efter bank sina bolåneräntor. Och nu har bankerna börjat höja igen.

Först ut är Nordea, som höjer räntan för bolån med tre månaders bindningstid – den rörliga räntan – med tio punkter upp till 2,29 procent. Den börjar gälla i dag, 27 december.

– De korta marknadsräntorna steg inför Riksbankens förväntade höjning av reporäntan, och har fortsatt uppåt vilket gör att vi har fått högre upplåningskostnader, säger Michael Skytt, bolånechef på Nordea, till nyhetsbyrån Direkt.

Nästa bank ut är Handelsbanken, som höjer den rörliga räntan med 0,25 procentenheter till 2,50 procent.

Även Länsförsäkringar höjer räntan med 0,22 procentenheter. Räntan på lån med tre månaders bidningstid hos Länsförsäkringar blir därmed nu 2,45 procent. I ett pressmeddelande skriver banken att bakgrunden till ändringen är förändrade marknadsräntor.

Frida Bratt om Nordeas höjning: Väntat

Frida Bratt, sparekonom på Nordnet, säger i en kommentar:

– Högre upplåningskostnader är motiveringen, och det stämmer att räntorna stigit inför Riksbankens väntade höjning. Men samtidigt får bankerna lägre kostnader för inlåningen – kostnader som generellt tagits ut delvis som påslag på bolåneräntan.

Enligt Frida Bratt var det ändå väntat med en höjning av bolåneräntorna. Det var bara en fråga om vem som skulle vara först ut.

– Nu kommer fler banker haka på, säger hon och fortsätter:

– Som bolånetagare tycker jag man ska ha detta med sig: bankerna borde egentligen inte behöva höja. Det finns marginal, och det är bra att veta i förhandlingssituationen. Det finns utrymme att vara tuff och ställa bankerna mot varandra.

Expertens råd om bolån

Johanna Kull, sparekonom på Avanza, kom med ett råd efter Riksbankens höjning förra veckan:

Stressa inte med att binda.

–  Höjningen borde i teorin inte påverka boräntorna i någon större omfattning. Dels för att vi talar om en enskild höjning vilken spås bli den enda på flera år, men framför allt eftersom bankerna överlag gynnas av att vi nu lämnar minusterritoret. Vill man binda sin ränta ska man göra det för att man vill veta exakt vilken månadskostnad man får varje månad och så ska man vara säker på att man kommer att bo kvar i bostaden bindningstiden ut. Annars är det bättre att ha rörligt men att se till att leva som om man hade en dubbelt så hög ränta som i dag och spara eller amortera mellanskillnaden, sa Johanna Kull.

Annons: