Nordea gav i december sina nya bolånekunder rena drömräntan.Nordea gav i december sina nya bolånekunder rena drömräntan.
Nordea gav i december sina nya bolånekunder rena drömräntan.
Att binda räntan på ett år var lägre än samtliga bankers avtal på rörlig ränta. Foto: Tommy PedersenAtt binda räntan på ett år var lägre än samtliga bankers avtal på rörlig ränta. Foto: Tommy Pedersen
Att binda räntan på ett år var lägre än samtliga bankers avtal på rörlig ränta.  Foto: Tommy Pedersen

Nordea gav superränta på bolån

Publicerad

Nordea gav i december sina nya bolånekunder rena drömräntan. Att binda räntan på ett år var lägre än samtliga bankers avtal på rörlig ränta. Snitträntan på ett års bindningstid i Nordea var 1,40 procent.

– Grattis till de kunderna. De är duktiga förhandlare som har förstått Nordeas affärsmodell, säger Nordeas bolånechef Michael Skytt till Dina Pengar.

Den som tecknade ett nytt bolån i Nordea under december och prutade på den officiella listräntan på 2,02 procent genomförde sannolikt en grym förhandling. Snitträntan på nya bolån med ettårig bindningstid var 1,40 procent, en rabatt på 0,62 procentenheter eller 62 räntepunkter.

– Det var inte många kunder som valde den här räntan. Det var helt enkelt ett gäng som tyckte att ”ettåringen ser bra ut i jämförelse med tremånadersräntan”, för den hade stigit lite, och så förhandlade man till sig en bra rabatt, säger Michael Skytt, bolånechef på Nordea.

Bäst av samtliga räntor

Den räntan gör Nordea attraktivast av samtliga banker som numera tvingas redovisa sina snitträntor. Den dyraste ettårsräntan fick Swedbanks kunder, som i snitt tecknade sig för en ränta på 1,73 procent.

Samtidigt som Nordea skalade av 23 räntepunkter från sin snittränta från månaden innan gjorde den tidigare prispressaren Danske Bank den omvända resan. Uppstickarens snitträntor för ettåriga bindningstider steg från 1,43 procent till 1,59 procent.

Men Nordea är inte bara billigast på ettåriga bindningstider. Enligt skolboken betalar en bolånekund en premie för den försäkring mot prisuppgångar det innebär att ha bunden ränta. Men Nordeas ettåring i december var faktiskt billigare än samtliga större bolånespelare erbjöd på ”rörliga” bolån, de med tre månaders bindningstid.

Närmast i pris kommer Danske Bank med 1,48 procent, och dyrast är faktiskt Nordea med 1,64 procent.

"Skulle välja tremånadersränta"

Michael Skytt säger dock att han själv inte skulle välja att binda räntan i dagsläget.

– Jag skulle själv fortfarande välja tremånadersränta med ett räntetak, en försäkring så att inte räntan drar i väg, säger han.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen