Nordea kommer med en försiktigt positiv prognos för bostadspriserna i både Stockholm och för hela Sverige. Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL
Nordea kommer med en försiktigt positiv prognos för bostadspriserna i både Stockholm och för hela Sverige. Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL

Bankens prognos: Här har bopriserna vänt upp igen

Publicerad

Här är Nordeas färska prognos – mitt i bostadspaniken:

Storbanken tror på stabila bostadspriser.

I Stockholm tror man till och med att priserna för bostadsrätter har stigit under december.

Efter nedgången under hösten väntas bostadspriserna i Sverige ha varit stabila i december och priset på bostadsrätter i Stockholm till och med ha stigit något.

Det skriver Nordeas chefsanalytiker Andreas Wallström i ett marknadsbrev.

Nordea: Stockholm ökar i pris

Nordea räknar med att Valueguards HOX-index – som redovisar bostadsprisernas utveckling varje månad – säsongsrensat kommer att visa att på oförändrade bostadspriser i december, baserat på data från Booli Pro.

I årstakt spås en nedgång med 1,5 procent.

"Året verkar därmed ha avslutats lugnt", skriver Andreas Wallström.

 

LÄS MER: Planera för högre ränta – tricket räddar din ekonomi 

 

För bostadsrätter i Stockholm, som fallit nio procent från toppen, väntas priserna ha stigit med säsongsrensade 0,5 procent i december, och sjunka 6,5 procent i årstakt.

Sjunkande priser i hela Sverige i november

Andreas Wallström påpekar att utfallet i december ska tas med en nypa salt eftersom det är så få transaktioner. För att få tydligare besked om vart den svenska bostadsmarknaden är på väg måste man vänta på statistiken för januari, eller till och med på februaristatistiken.

Valueguards HOX-index för december publiceras den 15 januari.

Det senaste HOX-indexet visade på en nedgång på sex procent för bostadsrättspriser i Stockholm på årsbasis, och en nedgång på 4,2 procent på månadsbasis. För Sverige som helhet sjönk bostadspriserna med 2,9 procent i november. För bostadsrätten var siffran 3,5 procent.

 

NYHETSBYRÅN DIREKT/EXPRESSEN

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen