Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Myndighet varnar för en bostadskrasch

Konjunkturinstitutets generaldirektör Mats Dillén säger att de för första gången är oroliga.
Foto: Mikael Sjöberg
<p>Konjunkturinstitutet generaldirektör Mats Dillén.</p>
Foto: Pressbild
Foto: Anders Ylander

Bostadspriserna i Sverige har fördubblats på tio år.

Nu går, för första gången i modern historia, Konjunkturinstitutet ut och varnar för en krasch.

– Nu börjar vi bli oroade. Vi är på väg att hamna i ett läge som är ohållbart, säger Konjunkturinstitutet generaldirektör Mats Dillén till SVT.

Är du orolig för en bostadskrasch?

Den svenska bostadsmarknaden har skenat rejält och det senaste året har priserna gått upp med över 15 procent, enligt en rapport som SVT tagit del av.

Läget börjar vara akut och uppgången går inte längre att förklaras med låga räntor, ökade inkomster och skattelättnader, skriver Konjunkturinstitutet i rapporten.

KI varnar

Därför går nu Konjunkturinstitutet för första gången i modern historia ut och varnar för att bostadsmarknaden kan krascha.

– Fortsätter priserna öka i den här takten så kommer det så småningom bli ohållbart. Det här är den dominerande risken i svensk ekonomi och det bör man ha fokus på, säger Konjunkturinstitutets generaldirektör Mats Dillén till Expressen.

Han fortsätter:

– Skulle ett häftigt husprisfall ske så skulle det kunna påverka tillväxten och arbetslösheten på ett negativt sätt.


LÄS OCKSÅ: KI larmade om bobubbla redan i juni

Varnar för utvecklingen

Flera internationella organisationer har även de den senaste tiden varnat för utvecklingen på den svenska bostadsmarknaden, enligt SVT.

Både Internationella valutafonden (IMF) och OECD anser att mer åtgärder behöver vidtas för att dämpa de skenande bostadspriserna.

– Vi måste öka produktionen på bostäder men också kyla ner efterfrågan genom amorteringskrav och en försiktig avtrappning av ränteavdragen. Men det får inte bli någon drastisk förändring, säger Konjunkturinstitutets generaldirektör Mats Dillén till Expressen.


LÄS OCKSÅ: Ekonomernas råd vid möjlig bostadsbubbla

Annons: