Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Mor och dotter pekas ut i stor svartkontraktshärva

Senaste nyheterna med Expressen TV
Kontrakt för våningar i Birkastaden ska ha sålts för miljonbelopp enligt Dagens ETC.
Foto: ALEXANDER DONKA

En 52-årig kvinna och hennes 31-åriga dotter misstänks för att ha haft en omfattande svarthandel med hyresrätter, rapporterar Dagens ETC.

Med avancerade upplägg ska de ha sålt hyreskontrakt för paradvåningar i Stockholm – och tagit miljontals kronor i betalt.

Själv nekar 52-åringen till skuld:

– Allt är bullshit.

Skatteverket anklagar den 52-åriga kvinnan för att ha förmedlat ett 40-tal lägenheter mellan 2017 och 2019.

Betalningarna ska ha gjorts i plastkassar och via Swish-överföringar. Ett kontrakt för en 215 kvadratmeter stor våning i Birkastaden ska ha gått för 2 miljoner kronor, ett för en på 187 kvadratmeter i samma stadsdel ska ha kostat 1,4 miljoner, skriver Dagens ETC.

Nu förbereder åklagare ett omfattande åtal mot kvinnan och hennes dotter, och Skatteverket kräver dem på nästan sex miljoner kronor.

Avslöjandet i Dagens ETC.

Fejkade byten

Lägenheterna ska ha förmedlats med listiga upplägg. Det har gått till så att en person som vill köpa ett kontrakt skriver sig i ett hus utan att bo där, med hyresvärdens goda minne, för att sedan ”byta” det kontraktet mot ett riktigt sådant för en lägenhet som någon vill sälja.

Källor till Dagens ETC uppger att framför allt 52-åringen är en väletablerad aktör på Stockholms svarta hyresmarknad.

I en 148 sidor lång granskning av Skatteverket finns vittnesförhör, sms-konversationer, banktransaktioner och namn på köpare och säljare, skriver tidningen.

Ett vittne uppger att en betalning gick till så att han betalade 800 000 kronor via Swish och fick ta emot lika mycket pengar i en plastkasse av en okänd man, vilka han sedan gav vidare till 52-åringen.

Straffskatt på verksamheten

Skatteverket vill att de två kvinnorna ska betala 5,9 miljoner kronor i straffskatt på handeln. Myndigheten bedömer att trots att det rör sig om någonting kriminellt så ska det ändå anses vara en ekonomisk verksamhet – och vinsten ska beskattas.

– Att handla med bostadskontrakt är kriminellt men inte skattefritt, eftersom det skulle kunna vara skattepliktigt, säger Hans Berglund, jurist på Skatteverket, till Dagens ETC.

Sista datumet för skatteinbetalningen har passerat, men Hans Berglund vill inte säga till tidningen om kvinnorna har betalat.

Omfattande åtal

Enligt Dagens ETC fick myndigheterna nys om 52-åringen när hon betalade en stor skuld åt en kriminell man, som stoppats av polis med automatgevär och 20 kilo amfetamin i en bil, till Kronofogden.

Parallellt med Skatteverkets utredning jobbar nu Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet med ett åtal mot kvinnorna. Brotten ska ha ägt rum före en straffskärpning mot brottstypen – och kvinnorna riskerar maxstraff på två års fängelse.

– Jag kan inte gå in på exakt antal men det handlar om ett större antal lägenheter i det här fallet, säger åklagare Henrik Söderman till Dagens ETC.

Den äldre kvinnan nekar bestämt till brott.

– Jag dementerar allt. Allt är bullshit, säger hon till tidningen.

Annons: