Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ministerns hårda kritik: ”Bygger reservat för rika”

Bostadsminister Peter Eriksson var inte förtjust i det skärpa amorteringskravet.Foto: ALEX LJUNGDAHL
Eriksson menar att amorteringskraven borde ha införts i ett stort steg redan från början.Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL

Bostadsminister Peter Eriksson vill se fler billiga bostäder. Med det skärpta amorteringskravet menar han att Stockholms stad bygger ”ett reservat för de rika”.

– Jag var inte så himla förtjust. Jag hoppas att vi slipper uppleva det igen, säger Peter Eriksson till SvD.

För drygt två månader sedan skärptes amorteringskravet. Något som har kritiserats på olika håll. Byggbranschen har bland annat varnat för en tvärnit och att det skulle förvärra bostadskrisen. Bostadsminister Peter Eriksson var inte heller så förtjust i det skärpa amorteringskravet. Men menar att det finns två sidor av saken.

– Den positiva är att det blir en sänkning av priserna. Vi har haft en period av helt orimliga prisökningar. Det gör att det blir fler som kommer att ha råd att bygga.

– Det negativa är att en del får svårare att låna. Men när både Riksbanken och Finansinspektionen ser amorteringskravet som en avgörande fråga, så är det väldigt svårt att gå emot det, säger han till Svenska Dagbladet.  

Ministern: ”Företag och hushåll får svårt att planera långsiktigt”

Han menar att amorteringskraven borde ha införts i ett stort steg redan från början.

– Företag och hushåll får det svårt att planera långsiktigt. När det kommer nya sådana här regler, är det olyckligt. Jag hoppas att vi slipper uppleva det igen, säger Peter Eriksson i intervjun med tidningen. 

Annons: