Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Miljoner missar chansen att spara tusentals kronor

Christina Söderberg: Foto: COMPRICER
Maria Halling, Ica Banken: ”Många tror fortfarande att det är lite krångligt att byta bank och tycker att skillnaderna mellan bankernas bolåneräntor är så pass små att det inte är lönt att byta. ”Foto: MAGNUS GLANS

Tre av tio har aldrig omförhandlat sitt bolån, och sju av tio har aldrig bytt bank. Därmed missar miljoner svenskar chansen att spara tusenlappar. 

– Några timmars arbetsinsats och du kan spara tiotusentals kronor, säger Christina Söderberg, sparekonom på jämförelsetjänsten Compricer. 

Det rasar ett bolånekrig i Sverige. Sänkningarna av bolåneräntorna har stått som spön i backen den senaste tiden. Förklaringen är ny konkurrens i form av mindre banker och bostadskreditinstitut som ger mycket attraktiva ränteerbjudanden. 

LÄS MER: Bolånekrig – uppstickare sänker samtliga bolåneräntor 

Därmed är det guldläge för svenskarna att förhandla ned sina bolåneräntor nu, genom att ställa aktörerna mot varandra. 

Få kontaktar mer än en bank

Men en ny undersökning från Novus, gjord på uppdrag av Ica Banken, visar att många missar chansen att spara tusenlappar varje månad. 

Bara tre av tio svenskar kontaktar mer än en bank när de ska ansöka om bolån, och sex av tio svenskar kontaktade bara en aktör när de senast ansökte om lånelöfte. Marie Halling, vd för Ica Banken, är inte förvånad över resultatet. 

LÄS MER: Så blir du vinnare i bolånekriget 

– Vi vet ju att det ser ut så här. Många tror fortfarande att det är lite krångligt att byta bank och tycker att skillnaderna mellan bankernas bolåneräntor är så pass små att det inte är lönt att byta. 

Men det stämmer inte, menar hon. 

– Har du i dag ett lån på tre-fyra miljoner kronor, och får ned räntan med 50 punkter så kan det handla om en besparing på 1 500 kronor i månaden. Det är inte lite pengar, säger Marie Halling. 

Sju av tio har aldrig bytt bank

FRIDA BRATT: Nu är det äntligen krig om oss bolånekunder 

Ändå är det sju av tio svenskar som aldrig i hela sitt liv har bytt bank, enligt undersökningen. Och var tredje har aldrig någonsin omförhandlat sitt lån. En siffra som däremot förvånar Christina Söderberg, sparekonom på jämförelsetjänsten Compricer. 

– Men det stärker min misstanke att över hälften av svenskarna sitter och betalar listräntan hos bankerna, alltså runt en halv procent i onödan. Om du inte omförhandlar ditt lån en gång om året så tar banken bort eller minskar din ränterabatt och du förlorar troligtvis flera tusenlappar per år.

Annons: