Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Tidernas högsta skattesmäll för svenske fastighetsdoldisen

Följ senaste nytt i Expressen TV.
Edlund hävdar att han flyttade utomlands för över 30 år sedan, och bodde först i Belgien, därefter bland annat här i Crans Montana i Schweiz.
Foto: KOENIG FOTO / ADOBE STOCK

Fastighetsdoldisen hävdar att han bor i Schweiz.

Men Skatteverket anser att stenrike Leif Edlund, 77, ska beskattas i Sverige.

Nu krävs han på rekordbeloppet 2,2 miljarder kronor för oredovisade kapitalinkomster och uttag.

I utredningen har Skatteverket bland annat fått fram ljudfiler med inspelade samtal mellan Edlund och hans bankrådgivare.

– Vi har överklagat Skatteverkets beslut, så det kommer att ske en rättslig prövning av det här, säger Leif Edlunds ombud till Expressen.

Skatteverket har lagt ner stora resurser på att utreda fastighetsföretagaren Leif Edlund.

Enbart beslutet om upptaxeringen med sju miljarder kronor, som nyhetsbyrån Siren var först att rapportera om, är på 82 sidor.

Största delen av miljardbeloppet rör uttag som gjorts från Leif Edlunds företagssfär under åren 2015-2018.

Skatteverket betraktar de uttag Leif Edlund gjort som kapitalinkomster som ska beskattas med 30 procent. I Sverige.

Krävs på 2,2 miljarder i skatt

Efter upptaxeringen krävs företagaren nu på 2,2 miljarder kronor. Kravet bygger på en skönstaxering, det vill säga Skatteverkets egna uppskattningar – och beskrivs av myndigheten som det största på en enskild person i modern tid.

Leif Edlund hävdar genomgående att han inte deklarerar sina inkomster i Sverige, eftersom han inte bor här.

Han har sedan 1990 varit boende utomlands och hävdar att han i dag residerar i Crans Montana i Schweiz där han och sambon har en bostad.

Leif Edlund uppger att hans hemvist är här i den schweiziska alporten Crans Montana.
Foto: DIDIER MARTI / ADOBE STOCK

Expressen har sökt Leif Edlund som avböjer att kommentera. Men hans ombud, Fredrik Berndt vid skatterådgivningsbyrån Svalner säger:

– Leif Edlund har varit bosatt utomlands väldigt länge. Han är skattskyldig i Schweiz, och anses också vara det av myndigheterna där.

Edlund har överklagat Skatteverkets beslut, uppger Fredrik Berndt.

– Vi har lämnat in ett ”blankt överklagande” som vi kommer att utveckla senare. I övrigt har vi inga kommentarer, för vi vill inte föregripa den rättsliga prövningen.

Storägare i fastighetsbolag

Leif Edlund och hans familj var tidigare storägare i det börsnoterade fastighetsbolaget Heba, genom bolaget Carlbergssjön AB.

Familjen Edlund ägde fram till försäljningen drygt 20 procent av aktierna i Heba. Bolaget värderas i dag till 13,2 miljarder kronor på börsen.

Carlbergssjön AB är moderbolag till fyra fastighetsägande dotterbolag. Moderbolaget redovisade för 2020 ett resultat på 153,6 miljoner kronor. 2015 omsattes 2,8 miljarder kronor, därefter har omsättningen varit betydligt lägre.

Familjebolagen äger i dag bland annat fastigheten Isbrytaren 23 på Kungsholmen i Stockholm med hyresbostäder och lokaler (taxeringsvärde: 71 miljoner kronor).

Man äger även bostadsfastigheten Minan 3 vid Karlaplan på Östermalm (taxeringsvärde: 91 miljoner kronor).

Leif Edlunds båda söner sitter i moderbolagets styrelse och i dotterbolagen. Fadern finns däremot inte med i någon av bolagens styrelser. Modern till sönerna är Leif Edlunds sambo, som enligt Skatteverket är boende i Sverige.

Skatteverket om utredningen

Sandra Gottfarb, processdrivande skatteombud vid Skatteverket, säger om upptaxeringen:

– Själva knäckfrågan är om han är obegränsat skattskyldig i Sverige. Vi anser att efter en omfattande utredning och med hjälp av internationellt informationsutbyte, så visar utredningen att han är bosatt i Sverige och ska skatta för sina inkomster här.

Tack vare förenklat informationsutbyte med ett flertal länder, tidigare kända för sträng banksekretess, har Skatteverkets utredare fått möjlighet ”att följa pengarna”.

Skatteverket har gjort en omfattande utredning av Leif Edlunds boendeförhållanden och affärer.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Det handlar bland annat om en kapitalförsäkring på Isle of Man och information om två bolag registrerade på Brittiska Jungfruöarna.

Utredarna har även fått fram ljudfiler från inspelade samtal mellan Edlund och hans bankrådgivare.

– Vi har bland annat begärt att få ut utdrag på transaktioner, och däri ingår bland annat ljudfiler. Det är både svenska och utländska banker, förklarar Sandra Gottfarb.

”Har skattat i Schweiz”

Enligt Skatteverket visar samtalen att Edlund vistats betydligt mer i Sverige än han själv uppger.

Bland annat anses ett stort antal samtal där Edlund ringt från sin fasta svenska telefon belägga detta. I några fall diskuterar han enligt Skatteverket sitt bosättningsupplägg med rådgivaren, vilket myndigheten hävdar talar för att Leif Edlund anstränger sig för att få det att framstå som att han inte bor i Sverige, utan i Schweiz.

Med kreditkortsfakturor och telefonloggar har Skatteverket ytterligare försökt belägga att Leifs Edlunds skattemässiga hemvist har varit Sverige.

Edlund hävdar i utredningen att han inte alls har någon stark anknytning kvar till Sverige, och att han har skattat för sina intäkter under den aktuella perioden i Schweiz.

Han pekar även på formella fel och brister i utredningen och menar att Skatteverket stressat fram beslutet för att klara preskriptionstiden. Det gäller beskattningsåret 2015 där deadline gick vid årsskiftet 2021-2022.

Skatteverket tillbakavisar den kritiken.

– Vi anser att han fått en skälig tid att inkomma med synpunkter, säger Sandra Gottfarb.

Leif Edlunds överklagande kommer att prövas i förvaltningsrätten.


Senaste nytt om din ekonomi.

Di TV ger dig de bästa analyserna och hetaste aktietipsen.