Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Miljardärens seger i striden om lyxhuset

Miljardärsdöttrarnas lyxbyggen.
Katarina Martinson köpte huset för 125 miljoner kronor och det genomgår nu en mycket omfattande renovering.
Foto: PELLE T NILSSON / STELLA PICTURES
Katarina och Carl Martinson när prinsessan Madeleine gifte sig med Christopher O'Neill i Slottskyrkan 2013.
Foto: TOBIAS RÖSTLUND / TT / TT NYHETSBYRÅN
Katarina Martinsson är dotter till industrimannen Fredrik Lundberg.
– Privata möten tycker jag låter märkligt, säger Sara Stenudd (V) som röstade mot att Katarina Martinson skulle få igenom sitt förslag

Miljardären Katarina Martinson, 38, får sitt önskade ljusinsläpp i sovrummet.

Beslutet – som fattats av politikerna i Stockholm – skär rakt genom Stadshuset där den styrande majoriteten kört över de egna experterna.

– Jag är glad över beslutet, säger Katarina Martinson.

Expressen kan i dag avslöja att Katarina Martinson inför beslutet ringde flera ledamöter och hade också minst ett enskilt möte med en av beslutsfattarna.

– Privata möten tycker jag låter märkligt, säger Sara Stenudd (V), som röstade emot förslaget.

Den styrande politiska majoriteten i Stadshuset i Stockholm med de gamla allianspartierna och Miljöpartiet, samt Sverigedemokraterna, körde över tjänstemännen och drev igenom att Katarina Martinson ska få det ljusinsläpp som hon önskar till sovrummet.

Katarina Martinson är en av Sveriges rikaste personer och dotter till industrimannen Fredrik Lundberg.

Hon följer i pappans fotspår genom att verka utan att direkt synas och har i dag flera ledade poster kopplat till företag i sfären kring familjen. Tillsammans med systern Louise Lindh är hon på väg att axla en allt större roll där pappa Fredrik träder tillbaka till förmån för sina döttrar.

Betalade 125 miljoner för huset

Hösten 2017 slog Katarina Martinson till och köpte ett hus på en av Stockholms mest exklusiva adresser. Säljare var tidningskoncernen Aller Media och fastighetsköpet blev genast omskrivet som Sveriges dyraste köp av en privatbostad det året. Pris 125 miljoner kronor.

Huset är blåklassat av Stockholms stadsmuseum. Blåklassningen har tre nivåer när det gäller skydd av byggnader. Blå är högsta skyddsklass, grönt som är näst högst och gult, det lägsta.

Katarina Martinsons hus har högsta skyddsklass hos Stockholms Stadsmuseum.
Foto: PELLE T NILSSON / STELLA PICTURES

Blåklassningen av Katarina Martinsons hus beror på att det ligger i ett område av synnerligen högt kulturhistoriskt värde, enligt Stadsmuseets egen beskrivning. Närmaste grannen är Volvo AB:s styrelseordförande Carl-Henric Svanberg som också han bor i ett blåklassat hus.

När Svanberg köpte sitt hus 2016 blev det Sveriges dyraste husköp när han la upp 120 miljoner kronor för sitt townhouse. Men året därpå blev han slagen av Katarina Martinson när hon skrev under köpeavtalet på 125 miljoner kronor.

Bygger om för 50 miljoner

Katarina Martinson, har precis som sin granne, bestämt sig för blåsa ut huset fullständigt och återställa den gamla atmosfären som huset hade innan det gjordes om till redaktionslokaler.

Byggnaden uppfördes 1917–1919 efter ritningar av Gustaf Adolf Falk, känd som arkitekten bakom flera byggnader i centrala Stockholm.

Ombyggnaden beräknas kosta kring 50 miljoner kronor. Det mesta fick också grönt ljus från stadsbyggnadskontoret. Men när det kom till ändringar med ingrepp i fasaden in mot gården blev det stopp.

Huset består av sex våningar med källare.
Foto: HELEN RASMUSEN

Först ville Katarina Martinson ha en terrass med direkt utgång från det planerade sovrummet som tidigare fungerat som fläktrum till ventilationsanläggningen i huset.  På var sin sida om terrassen skulle det bli två små takkupor. 

Hon stötte dock på kraftigt motstånd bland tjänstemännen på stadsbyggnadskontoret eftersom ett sådant ingrepp skulle förändra bilden av fasaden in mot gården. Stadsmuseet hade också starka invändningar. Efter flera turer övergav hon sitt drömprojekt om en altan, men ville ha en bredare takkupa och två mindre för ljusinsläppet till det planerade sovrummet.

”Minskar kulturhistoriska värdet”

Stadsbyggnadskontoret ansåg det direkt olämpligt att göra en av takkuporna större.

” Breda takkupor i byggnadens relativt flacka takfall är ett främmande inslag i den ursprungliga arkitekturen och minskar byggnadens historiska avläsbarhet och kulturhistoriska värde”, skrev stadsbyggnadskontoret.

Stadsbyggnadskontoret räknar upp en rad skäl mot Katarina Martinsons förslag. Och slog fast:

”Byggnaden har ett synnerligen högt kulturhistoriskt värde och den sökta åtgärden bedöms vara ovarsam mot byggnaden och en förvanskning av byggnadens arkitektur mot gården”, skrev handläggaren Jesper Magnusson i tjänstemannayttrandet.

Det fanns då redan ett tjänstemannabeslut på tre små takkupor. Men Katarina Martinson krävde att mittenkupan skulle vara bredare för att ge ett större ljusinsläpp till sovrummet. Hon begärde också att ärendet skulle dras i nämnden för ett politiskt beslut.

Den vänstra bilden visar Katarina Martinsons förslag med en bredare takkupa i mitten för att få ett större ljusinsläpp till sovrummet. Den högra med tre liknande takkupor, utan en bredare mittkupa, som var tjänstemännens förslag.

Arkitektfirma Per Öberg har skött det mesta av Katarina Martinsons dialog med Stockholms Stad.

Men när motgången började skönjas steg hon själv in i processen med egna mejl direkt till var och en av ledamöterna i stadsbyggnadsnämnden för att övertyga dem om att hon behövde ett större ljusinsläpp till sitt sovrum. I ett läge anlitade Katarina Martinson också utomstående expert.

Katarina Martinson har ringt runt de politiskt tillsatta medlemmarna i nämnden i hopp om att kunna övertyga politikerna om att de skulle gå på hennes linje: två små takkupor och en större mittenkupa.

Miljardären Katarina Martinson i balkongbråk.

”Hon har ringt alla ledamöter”

– Hon har ringt till alla ledamöter. Katarina har varit väldigt på när det gäller att förklara sin synvinkel. Vi brukar inte gå ut och träffa enskilda personer när det gäller enskilda byggen. Vi tycker att tjänstemännen har gjort ett bra jobb. Det finns tillräckligt med ljusinsläpp. Dessutom är det egentligen planstridigt att bygga en våning till där uppe, säger vänsterpartisten Sara Stenudd, som röstade mot Martinsons förslag och själv inte talat med henne.

– Det ska inte vara så att enskilda personer ska kunna gå in och påverka oss utefter hur mycket pengar de har, säger Sara Stenudd. Om jag hade ägt ett hus på den aktuella gatan så tror jag inte att jag hade fått bygglov.

Sara Stenudd (V) var en av de politiker som ansåg att man skulle följa tjänstemännens förslag. Men Vänsterpartiet och Socialdemokraterna blev nedröstade.

Miljöpartisten Cecilia Obermüller, som också sitter i nämnden och deltog beslutet att ge henne bygglov, uppger att hon träffade Katarina Martinson innan det avgörande beslutet togs i nämnden.

– Det hade ju gjorts anpassningar i ärendet. När det blev en kupa i stället för en terrass tycker jag att det gick bra.

Men tjänstemännen tyckte annorlunda.

– Ja, det är riktigt. Men det är inte alltid vi gör som stadsbyggnadskontoret tycker.  Det skedde bearbetningar av förslaget och jag vet att byggnadskontoret vidhöll sin uppfattning. Men vi tyckte att det var en tillräckligt god anpassning. Det är inte jätteovanligt att det blir förändringar i ärenden.

Har du haft något personlig kontakt med Katarina Martinson i ärendet?

– Ja, jo det har jag. Hon ringde, sedan har vi träffats och tittat på handlingar. Jag träffar folk rätt ofta, både när det gäller planärenden och byggärenden.

Hur gick det till?

– Vi bestämde en tid och hon kom ut till mitt jobb i Gustavsberg.

Miljöpartisten Cecilia Obermüller röstade för att Katarina Martinson skulle få sin vilja igenom. Hon säger att hon hade bestämt sig innan det personliga mötet med Martinson.

Vänsterpartisten Maria Hannäs sitter som sin partikollega Sara Stenudd i stadsbyggnadsnämnden. Hon försvarar Katarina Martinsons offensiva och att hon även träffade minst en ledamot enskilt. Själv hade hon en telefonkontakt med Martinson. 

– Att träffa de som söker bygglov är helt normalt.

Var det ett bra beslut?

– Nej, det är klart att jag inte tycker eftersom vi var emot det beslut som blev. Vi tycker att man skulle besluta enligt kontorets förslag, säger Maria Hannäs.

Den styrande majoriteten i Stockholm bestående av de gamla Allianspartierna och Miljöpartiet körde över tjänstemännen på stadsbyggnadskontoret och klubbade igenom förslaget som innebär att Katarina Martinson får bygga sin breda takkupa för ett bättre ljusinsläpp i sovrummet. Även Sverigedemokraternas representant i nämnden anslöt sig till beslutet.

Beslutet: 

Åtgärden är förenlig med detaljplanen och det nuvarande förslaget bedöms i övrigt som lämpligt och varsamt med hänsyn till byggnadens arkitektur, kulturvärdena på platsen och intresset av en god helhetsverkan”.

Socialdemokraterna och Vänsterpartiet reserverade sig mot beslutet.

Expressen har pratat med Katarina Martinson som dock inte vill ge några detaljer.

– Jag är glad över beslutet. Men i övrigt vill jag inte kommentera något.

Kungliga vänner

Katarina Martinson är sedan länge nära kompis med prinsessan Madeleine.

Hon och maken Carl tillhörde också gästerna när Madeleine och Chris O´Neill gifte sig 2013.

Makarna Katarina och Carl Martinson i samband med Carl Philips och Sofias bröllop i juni 2015.
Foto: KARIN TÖRNBLOM / IBL

När Katarina Martinson gifte sig med maken Carl i Österrikiska Zürs fanns bland gästerna både prinsessan Madeleine med sin dåvarande fästman Jonas Bergström och prins Carl Philip med dåvarande flickvän Emma Pernald.

Katarina syster Louise Lindh, 39, ingår i kronprinsessan Victorias innersta krets bland vänner sedan gammalt.

Vädersmällen – så drabbas du.

Fakta Katarina Martinson

• Katarina Martinson, 38, sitter i styrelsen för flera av Lundbergföretagen och väntas få en ledande roll i imperiet när pappa drar sig tillbaka. Hon driver i dag ett eget investmentbolag och sitter i Lundbergföretagens styrelse. Styrelseordförande i Indutrade och Lundbergsstiftelserna

Styrelseledamot i Fastighets AB L E Lundberg, Husqvarna och Fidelio Capital.

• Katarina Martinson är bästis med prinsessan Madeleine.

Familjen: Maken Carl, 40, son till stjärnadvokaten Thomas Martinson. Två barn.

Pappa: Finansmannen Fredrik Lundberg, 67. Mamma: Ann-Marie Lundberg, 66.

Fredrik Lundberg med döttrarna Katarina Martinson och Louise Lindh.
Foto: JOEY ABRAIT / DAGENS INDUSTRI