Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Margot Wallström dras in i grannbråket om Afghanistans ambassad

Utrikesminister Margot Wallström och den afghanske presidenten dras in i grannbråket om Afghanistans ambassad i överklassidyllen Saltsjö–Duvnäs.
Foto: HENRIK JANSSON
Afghanistans president Ashraf Ghani.
Foto: JONATHAN ERNST
Adressen Strandpromenaden 1 i Saltsjö–Duvnäs är en av de allra finaste i området.
Foto: LEIF BRÄNNSTRÖM
Adressen Strandpromenaden 1 i Saltsjö–Duvnäs är en av de allra finaste i området.
Foto: LEIF BRÄNNSTRÖM

Utrikesminister Margot Wallström och den afghanske presidenten dras in i grannbråket om Afghanistans ambassad i överklassidyllen Saltsjö–Duvnäs.

Plötsligt har bråket kring 42-miljonersvillan fått sådan explosiv politiskt dimension att det i praktiken riskerar att haverera avtalet där Afghanistan förbinder sig ta emot 1000-tals landsmän som ska utvisas.

– Det finns en risk att Afghanistan på ett eller annat sätt vägrar ta emot de som ska utvisas, säger en källa inom regeringskansliet till Expressen.

Det började som ett delikat grannbråk i Saltsjö–Duvnäs utanför Stockholm.

Adressen Strandpromenaden 1 i Saltsjö–Duvnäs är en av de allra finaste i området och det rådde ett behagligt lugn på ytan i denna idyll inom Nacka kommun ända fram till för någon månad sedan. 

Afghanistan, som i dag har sin ambassad, konsulära avdelning och residens inhyrd i en större villa utanför Sollentuna, sökte under en längre tid söket efter ett läge med bättre kommunikationer. Efter mycket letande, fanns man ett objekt: Strandpromenaden 1 i Saltsjö–Duvnäs som varit till salu under flera år. Prislappen på 42 miljoner tycks inte ha avskräckt. Ordern från Kabul var att köpa en fastighet, inte längre hyra.

I samband med köpet bjöd säljaren, entreprenören Ulf Arnetz  in ambassadör Hameed Haami  och de boende i området. Mötet hölls den 26 mars med tolv av grannarna närvarande.

Mejlet till Wallström.

Allt verkade vara frid och fröjd ända fram till att det stod klart för grannarna i Saltsjö–Duvnäs, däribland Sandviks tidigare vd och koncernchef Olof Faxander som agerade talesperson, att det inte bara var ambassadören som skulle flytta in i den magnifika  byggnaden med utsikt över Duvnäsviken, utan även själva ambassaden och den konsulära verksamheten skulle följa med till adressen.

Grannarna, som tagit juridisk hjälp av advokatbyrån Holmgren & Hansson, pekade på att det var brott mot den lokala detaljplanen i Nacka kommun att ha något annat än bostäder i området. 

Grannarna smygtog bilder

Senare noterade observanta grannar att det verkade pågå arbeten på fastigheten, smygtog bilder och skickade till kommunen  som utfärdade en så kallad stopporder som förbjöd att fastighetsägaren började kontorisera byggnaden.

Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT

– Om de fortsätter att göra om huset till en ambassad utan att ha sökt bygglov kan det utgå vite, sa kommunjuristen Sylvia Ryel, Nacka kommun.

Det svenska utrikesdepartementet, som varit ambassadören lite behjälplig i sökandet efter nya ambassadlokaler, började dra åt sig öronen och fjärma sig från fallet.

Fruktar att avtalet ska haverera

Samtidigt fanns det en vilja inom regeringskansliet/utrikesdepartement om att hålla den afghanske ambassadören på gott mod av helt andra skäl. Och skälet var det relativt bräckliga avtal mellan Sverige och Afghanistan som undertecknades i höstas där Afghanistan förbinder sig att ta emot 1000-tals landsmän som ska utvisas från Sverige. Däribland en del ensamkommande ungdomar som blivit en rejäl ekonomisk belastning  för många kommuner.

– Avtalet reglerar den ordning som ska gälla när personer återvänder till Afghanistan. Till exempel att återvändande i första hand ska genomföras självmant och att parterna ska se till att nödvändiga resehandlingar utfärdas inför hemresan, I andra hand med tvång om de är nödvändigt, sa justitie- och migrationsminister Morgon Johansson efter undertecknandet i oktober förra året.

Flera källor i regeringskansliet uppger nu att bråket kring den afghanska ambassadbyggnaden i Saltsjö–Duvnäs fått sådana proportioner att det kan äventyra den praktiska innebörden av avtalet. 

– Jag tror inte de boende i Saltsjö–Duvnäs inser vad de håller på med. Det här kan leda till stora politiska problem i relationen till Afghanistan. Det är viktigt att avtalet fungerar. Dessutom har jag noterat att vissa boende i området har egna kontor i sina bostäder, säger en källa inom regeringskansliet. 

– Afghanerna kan surna till och börja komma med olika ursäkter till varför kan inte kan utfärda nödvändiga resedokument, säger en en annan källa inom regeringskansliet.

Dramatiken har tilltagit

Och dramatiken i kulisserna har accelererat sedan flera grannar skickat brev till den högsta ledningen i Afghanistan där de tar upp ambassadens köp av fastigheten i Saltsjö–Duvnäs.

• Ett brev är ställt till Afghanistans president Ashraf Ghani.

• Ett brev har skickats till biträdande utrikesminister Hekmat Khalil Karzai.

Grannarna har också skickat brev till både utrikesminister Margot Wallström och biståndsminister Isabella Lövin där de ifrågasätter Afghanistans köp av 42-miljonersfastigheten i Saltsjö-Duvnäs

Brevet till Margot Wallström avslutas med:

''Vi skulle vilja veta hur du som utrikesminister ser på departementets roll och om du anser att biståndspengar också  skall kunna gå till residens av den här digniteten''.

UD har officiellt ännu inte reagerat på grannarnas brev.

– Men ett svar kommer, säger en person med insyn.

Den politiska huvudvärken är dock hur den afghanska regeringen ska reagera på protesterna från Sverige när breven når fram till mottagarna efter helgen.

Ingen av Expressens källor har velat uttala sig offentligt om bråket.