Mamma och dotter åtalas för att ha sålt svartkontrakt

Flera av adresserna som pekas ut i svartkontraktshärvan ligger i centrala Stockholm, framför allt i Vasastan och på Östermalm.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
”De misstänkta personerna har inom ramen för verksamheten omsatt stora belopp och gjort stora ekonomiska vinster”, säger åklagare Henrik Söderman.
Foto: Emil Langvad/TT / TT NYHETSBYRÅN
På denna gata på Östermalm i Stockholm flyttade en man in efter en separation. Samma datum som han skrev under hyreskontraktet skedde en överföring på hundratusentals kronor till mamman som misstänks för brott mot jordabalken, enligt Skatteverket.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

En mamma och en dotter misstänks ha sålt svartkontrakt på attraktiva adresser i Stockholm – och omsatt miljontals kronor.

Nu åtalas de för grovt brott mot jordabalken.

– Det här är ett unikt ärende för mig, säger åklagare Henrik Söderman.

I bakgrunden till härvan finns enligt polisen grov, organiserad brottslighet.

Det var under 2019, i samband med en annan brottsutredning, som svartkontraktshärvan börjades nystas upp.

Polisen fattade då misstankar om att en numera 53-årig mamma och 31-årig dotter var inblandade i försäljningar av svarta hyreskontrakt i Stockholm.

Storyn i korthet

I april 2020 avgörs ett stort mål i Svea hovrätt. Där döms bland annat en 53-årig kvinna för grovt penningtvättsbrott.

Under utredningen har kvinnan blivit misstänkt för ett nytt brott: grovt brott mot jordabalken. Även hennes ena dotter, en 31-åring, blir misstänkt.

Enligt åklagaren har duon mot betalning förmedlat förstahandskontrakt i centrala Stockholm. Verksamheten som omfattas av åtalet beräknas ha omsatt minst tolv miljoner kronor.

Mamman och dottern förnekar brott.

Skatteverket inledde hösten 2019 en granskning. I december 2020 krävde myndigheten dottern och mamman på närmare tre miljoner kronor var i utebliven mervärdesskatt, inkomstskatt samt skattetillägg och ränta.

Skatteverkets beslut är överklagat och ligger nu hos förvaltningsrätten.

Mamma och dotter åtalas

Efter en omfattande polisutredning åtalar nu kammaråklagare Henrik Söderman de båda kvinnorna för grovt brott mot jordabalken. Enligt honom har de ”i synnerligen stor omfattning sålt och förmedlat svarta lägenhetskontrakt i Stockholm”.

Stämningsansökan är 55 sidor lång, omfattar 20 åtalspunkter och rör misstänkta brott från 2016-2019.

Enligt åklagaren har verksamheten fungerat som när man säljer bostadsrätter – med annonsering och visningar – men i stället handlat om hyreskontrakt. Den beskrivs ha ”bedrivits yrkesmässigt”.

Henrik Söderman kallar ärendet ”unikt”.

– Vi har väldigt få åtal mot den här typen av brottslighet, säger han.

Krävs på miljoner i skatt

Sen tidigare har Skatteverket utrett de nu åtalade kvinnorna, och kommit fram till att de är skyldiga staten närmare tre miljoner kronor var i utebliven skatt.

Expressen berättade i vintras om härvan och hur den nystades upp.

I Skatteverkets utredning hävdar man att det rör sig om ett 40-tal lägenhetskontrakt som sålts för sammanlagt miljontals kronor, och att mamman och dottern bland annat hjälpt till med uppdiktade historier för att vilseleda ovetande hyresvärdar.

Enligt Skatteverkets utredning har en del köpare och säljare fått hjälp med ”stories” – uppdiktade historier om bland annat bakgrunden till bytet – om hyresvärden skulle ha frågor.
Foto: Skatteverket
Här sms:ar en köpare med dottern om en lägenhet på Södermalm. I utredningen finns flera olika sms-konversationer.
Foto: Skatteverket

Polisens utredning rör 20 försäljningar.

Utöver mamman och dottern åtalas ytterligare 13 personer, som har sålt hyreskontrakt, för brott mot jordabalken. I alla utom ett fall rör det grovt brott.

Varför åtalas inte fler?

– De flesta punkterna handlar om bevisproblem, man ska knyta enskilda personer till respektive affär och där har ett antal fallit bort. I en del fall rör det sig inte om så stora belopp och då är brotten preskriberade, säger Henrik Söderman.

Kopplas till organiserad brottslighet

Lägenheterna som omfattas av utredningen har enligt åtalet sålts för mellan 400 000 och två miljoner kronor. Förmedlingsverksamheten uppges ha omsatt minst tolv miljoner kronor.

Och polisen säger att man hittat kopplingar till grov organiserad brottslighet. Det var när pengar från svartkontraktsverksamheten användes för att kvittera ut en bil med 20 kilo amfetamin från Kronofogden som polisen började nysta i härvan.

– Där stora summor svarta pengar hanteras är den organiserade brottsligheten aldrig långt borta, säger Stefan Edin, chef på sektionen för aktionsgruppsverksamhet vid polisens nationella operativa avdelning.

Enligt honom är handel med svartkontrakt ”en väldigt inkomstbringande brottslighet”.

– Samtidigt är det hela normaliserat. Många uppfattar det som ett alternativ som de kanske vet är på fel sida lagen men moraliskt och etiskt tycker är okej. Men man göder kriminella och direkt eller i förlängningen organiserad brottslighet, säger Stefan Edin.

Förnekar brott

De båda kvinnorna har hela tiden förnekat brott.

Mamman har förklarat olika transaktioner och kontanter bland annat med att hon tagit privata lån.

– Det finns godtagbara, rimliga förklaringar, har hennes advokat Henrik Olsson Lilja tidigare sagt.

Dotterns advokat Anna Dahlbom Langley säger:

– Min klient har genomgående förnekat brott genom hela utredningen. Hon har arbetat inom fastighetsbranschen på olika sätt i många år och har bland annat bistått med rådgivning och praktisk hantering vid lägenhetsbyten. Hon har inte sålt några lägenhetskontrakt.