Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Mäklaren drog vit lögn – prickas för sitt agerande

Foto: JOEL NILSSON
Foto: Claudio Bresciani / TT / TT NYHETSBYRÅN

En mäklare i Stockholm meddelade en spekulant att säljaren valt en annan budgivare på grund av ett tidigare tillträdesdatum – något som inte stämde, skriver Nyhetsbyrån Siren.

Mäklaren kallade sedan beskedet för en ”vit lögn”, men prickas av Fastighetsmäklarinspektionen för sitt agerande.

Vid en bostadsaffär i Stockholm lades två lika stora bud på objektet. Problemet var att säljaren aldrig fick kännedom om en av budgivarna och därför aldrig kunde ta egen ställning till hur affären skulle sluta.

Budgivarens matchande bud fanns inte heller med anbudsförteckningen.

Säljaren anmälde därför mäklaren till Fastighetsmäklarinspektionens disciplinnämnd där sms åberopas som bevis.

Den 25 september har fastighetsmäklaren framfört följande till budgivaren, i ett sms:

”Hej på er och ledsen för sent svar. Säljaren valde det andra budet då hon även kunde tillträda 1 november. Ber så hemskt mycket om ursäkt för detta och ringer er i morgon och förklarar.”

Men det fanns inga önskemål från säljaren om tillträdesdag.

”Av utredningen följer att XXX uppgett för en budgivare att anmälaren valde att sälja till en annan budgivare på grund av ett tidigare tillträdesdatum trots att så inte var fallet”, konstaterar disciplinnämnden och slår fast:

”En fastighetsmäklare ska inte lämna information som inte stämmer till varken köpare eller säljare. Fastighetsmäklarinspektionen anser att ett sådant agerande ökar risken för en tvist mellan parterna.”

Mäklaren: Självklart dumt att dra en vit lögn

Mäklaren förklarar i sitt yttrande att hon meddelade säljaren att den andra budgivaren ville lägga samma bud som personen som löpte bostaden.

Ord står mot ord, menar mäklaren.

Samtidigt har mäklaren lämnat följande förklaring enligt disciplinnämndens skrivelse:

Eftersom det är väldigt jobbigt att höra av sig till en spekulant och säga att säljaren valt en annan spekulant skrev hon till budgivaren att säljaren valde den andra spekulanten på grund av tillträdesdatumet. Självklart är det dumt att dra en vit lögn för någon som har förlorat en budgivning men detta var dock ett sms som kom efter det att anmälaren valt att skriva med den andra budgivaren och påverkade därför inte slutpriset. Ett bud har absolut inte glömts bort att skrivas in i anbudsförteckningen. Eftersom budgivarens bud lades fram snarare som en diskussion så fördes det inte in i anbudsförteckningen.

Mäklaren meddelas en varning för att ha underlåtit att anteckna ett bud i anbudsförteckningen.

I varningen ingår en erinran för att hon gett en budgivare felaktiga uppgifter trots att hon visste att uppgifterna var felaktiga.

Mäklarens tips – så fixar du kök och badrum inför försäljning:

Annons: