Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Mäklare: Prisrallyt på bostäder kan vara över

Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL
Foto: HENRIK ISAKSSON / IBL
Fredrik Kullman, vd på fastighetsmäklaren Bjurfors.

Prisrallyt på bostadsrätter kan vara över.

Det tror Fredrik Kullman, vd på fastighetsmäklaren Bjurfors i Stockholm.

– Coronakrisen har skapat en osäkerhet med kraftigt ökat utbud, säger han.

Bostadspriserna i Sverige steg 1,2 procent i februari jämfört med föregående månad. Säsongsrensat steg priserna 0,7 procent, visar Valueguards HOX-index.

Bostadspriserna har stigit 3,3 procent under den senaste tremånadersperioden och stigit 7,1 procent under de senaste tolv månaderna.

Priserna på bostadsrätter steg 1,4 procent i februari jämfört med föregående månad, medan villapriserna steg 1,1 procent. Säsongsrensat steg priserna på bostadsrätter 1,1 procent, medan villapriserna ökade 0,6 procent.

De senaste tolv månaderna har bostadsrättspriserna stigit 7,2 procent samtidigt som villapriserna stigit 6,9 procent.

”Negativ effekt”

Fredrik Kullman, vd på fastighetsmäklaren Bjurfors i Stockholm, tror att det nu kan vara slut på tidigare prisrally i spåren av coronaviruset, börsfall och allmän konjunkturoro.

– Än så länge matchas utbudsökningen av en fortsatt stark efterfrågan. Halvvägs in i mars är priserna i Stockholm stabila, men fortsätter utbudet att växa kommer det leda till längre försäljningstider och ha negativ effekt på prisutvecklingen, säger han.

Han tror att dyrare bostäder kan drabbas särskilt hårt, där premiumsegmentet i Stockholm nådde en ny rekordnivå i februari.

– Dyra bostäder i Stockholms innerstad har rusat det senaste året till följd av börsuppgången. Nu när börsen rasar och det kommer signaler om försämrad konjunktur finns risk för bakslag. För att stimulera ekonomin kan man vänta sig ytterligare räntesänkningar och det gynnar framför allt räntekänsliga köpare i de lägre prissegmenten”, säger han.

LÄS MER: Näringstopparna: Så hård blir smällen mot ekonomin 

LÄS MER: Experterna: Så ska du tänka med din sommarsemester

LÄS MER: Ställa in resor på grund av corona – så funkar det 

LÄS MER: Experternas tips: Bolag och branscher att investera i nu

Annons: