Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Mäklare och köpare tror på lägre bostadspriser

Hör experternas analyser och svar om hur corona påverkar bostadsmarknaden.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL

Flera mäklare och köpare tror att bostadspriserna kommer att sjunka något framöver. Det visar nya undersökningar från Mäklarsamfundet och Hemnet. 

I premiäravsnittet av DiTV Bostad får tre experter svara på frågor om hur Coronakrisen kommer att påverka priserna och omsättningen på bostadsmarknaden framöver. 

– Köparna tror på fallande priser i hög utsträckning. 56% av alla som planerar att köpa tror på sjunkade priser de kommande sex månaderna, säger Erik Holmberg, analytiker på Hemnet.  

Siffran baseras på Hemnets senaste köpbarometer för april där drygt 600 svarande ingår. 10% tror på stigande priser.

Stockholmsmäklare mest oroliga

Även flera mäklare tror på sjunkande priser visar Mäklarsamfundets senaste enkätundersökning. Av drygt 1000 deltagare svarade 50% att priserna kommer att minska något i andra kvartalet, medan 34% tror att priserna inte kommer att förändras så mycket. 5% tror på en kraftig minskning.  

– Fastighetsmäklarna är lite blandade. De som är mest oroliga för prisfall är mäklare i Stockholms län och Uppsala län. I många andra län som i Östergötland, Kalmar, Värmland så tror man inte att det kommer ske några större prisförändringar, säger Mäklarsamfundets vd Björn Wellhagen.  

Se hela programmet med en längre analys av bostadsmarknaden i TV-spelaren.

Omsättning påverkas mer än pris

Hittills är det främst faktorer som annonstid, utbud och omsättning som påverkats av Coronakrisen.

– Vi ser helt klart en påverkan av Coronakrisen på vissa faktorer som utbud och annonstid. Men jämför vi med samma period i fjol för Stockholm och Göteborg så ligger de på ungefär samma nivåer. Så än så länge är det ingen jättedramatik, säger SBAB:s chefsekonom Robert Boije och hänvisar till färsk statistik från Booli. 

– Blir inte krisen jättelång så tror jag att det framöverallt är omsättningen som kommer att påverkas och inte priserna, forstätter han. 

Enligt Hemnets analytiker Erik Holmberg finns däremot risk för att ett högre utbud av bostäder på marknaden, till följd av en oro att vilja sälja snabbt innan ett eventuellt prisfall, kommer att påverka priserna i slutändan. 

– Det börjar luta åt en köpares marknad med mer att välja mellan och det tar längre tid att slutföra. Och det här höga utbudet leder ju sannolikt också till en prispress som jag tror att vi kommer att se fortsättningsvis under våren. 

Testa att gå på VR-visning av en bostadrätt.
Annons: