Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Mäklare: ”Både köparna och säljarna är oroliga”

Alexander Klaar, programledare.

Bostadsmarknaden har gått svagt uppåt i flera år.

Men nu spår flera mäklare fallande priser – samtidigt som antalet nyproducerade lägenheter är rekordstort.

– Prisbilden är stabil och trygg, men ändå så upplever säljare och köpare den som osäker och svajig, säger Pia-Lotta Svensson, mäklare på Fastighetsbyrån, till Expressen TV:s privatekonomiska magasin ”Dina Pengar”.

Det har varit få svängningar på bostadsmarknaden de senaste åren och efterfrågan på nya lägenheter motsvarar utbudet.

Men trots det stabila läget spår flera mäklare fallande priser samtidigt som både köpare och säljare på bostadsmarknaden känner oro.

Det har bland annat lett till ett förändrat beteende där allt fler väljer att sälja sin bostad innan de köper en ny.

– Traditionellt sett har man nästan alltid köpt först och sålt sen. Nu säljer majoriteten först eftersom de ekonomiska aspekterna har blivit större, man vill inte chansa och sätta sig i en situation man inte tar sig ur, säger Pia-Lotta Svensson, mäklare på Fastighetsbyrån.


Inlåsningseffekt efter amorteringskrav

Hon menar att det finns både för- och nackdelar med båda scenarior:

– Om du behöver något specifikt, till exempel större i samma område du bor, så är det tryggare att köpa först. Om du väljer att sälja först blir ekonomin tryggheten men det blir en osäkerhet om var du ska ta vägen sen.

Även amorteringskravet som skärptes under förra året har påverkat bostadsmarknaden och gjort den mindre rörlig.

– Det blir som en inlåsningseffekt, speciellt om du sitter utan att amortera i dag, då tänker du på om du behöver flytta över huvudtaget, säger Pia-Lotta Svensson.

Hon fortsätter:

– Det påverkar även de unga som har svårt att komma in på bostadsmarknaden eftersom de inte har tid på sig att spara ihop till de 15 procent i kontantinsats. En annan grupp som är väldigt starkt påverkad är de som separerat och ska köpa nya bostäder på samma marknad, de upptäcker att det inte går.

Annons: