Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Lyxbyggarens plan för att ta bostadsbolaget ur krisen

Oscar Properties slopar utbetalningar, avvecklar dotterbolag och förlänger obligationslånen.

Det meddelar den krisande lyxbyggaren i dag i ett pressmeddelande på morgonen.

I dag presenterar bostadsutvecklaren Oscar Properties ett drastiskt åtgärdsprogram för att komma till rätta med det finansiella läget för bolaget.

I korthet går det ut på att:

Förlänga bolagets utestående obligationslån.

Inte lämna aktieutdelning före obligationslånets förfall i september 2021 eller till dess att lånet har återbetalats.

Styrelsen föreslår samtidigt att årsstämman fattar beslut om att inte ge vinstutdelning, vilket förväntas ge en positiv likviditetseffekt på 49 miljoner kronor på årsbasis.

Byggentreprenadverksamheten i helägda dotterbolaget Allegro kommer att avvecklas. Här hoppas man spara 38 miljoner kronor.

– Bostadsmarknaden har under en tid varit mycket pressad, vi ser att de föreslagna åtgärderna kan ge oss en plattform där vi kan skapa nya möjligheter för Oscar Properties och våra aktieägare, säger Oscar Engelbert, verkställande direktör och huvudaktieägare i Oscar Properties, i en kommentar.

 

Oscar Engelbert: Otroligt tufft år

Oscar Engelbert intervjuades i Di TV på morgonen om åtgärdsprogrammet.

– Det har varit ett otroligt tuff år, det tuffaste jag varit med om, säger han till DI TV.

Han är försiktigt optimistisk till bolagets framtid om åtgärdsplanen går igenom.

– Kapitalet som vi tjänar nu kommer ger oss möjlighet att starta nya projekt, säger Engelbert och signalerar att man kommer att rikta fokus mot mer kontorsprojket framöver.

Man kommer också att satsa på billigare bostäder utanför Stockholm.

– Om vi lyckas med det här har vi en bra plattform där vi kan investera vidare. Men det kommer att krävas åtgärder för att få i gång marknaden igen, säger Oscar Engelbert.

Och fortsätter:

– Det är mycket folk på visningar men folk har svårt att få lån när bankerna bromsar.

 

Peter Norman ny ordförande

Tidigare i dag berättade vi att förre finansmarknadsministern Peter Norman blir ny ordförande i bostadsutvecklaren Oscar Properties.

Samtidigt granskas företaget av Finansinspektionen vars generaldirektör Erik Thedéen tidigare jobbat med Norman – något som väcker frågor om jäv.

 

Annons: