Anmälningarna till Fastighetsmäklarinspektionen om lockpriser har tredubblats på ett år, rapporterar SvD Näringsliv. Foto: Fredrik Persson / TtAnmälningarna till Fastighetsmäklarinspektionen om lockpriser har tredubblats på ett år, rapporterar SvD Näringsliv. Foto: Fredrik Persson / Tt
Anmälningarna till Fastighetsmäklarinspektionen om lockpriser har tredubblats på ett år, rapporterar SvD Näringsliv. Foto: Fredrik Persson / Tt
Myndigheten diskuterar nu en särskild granskning av lockpriserna. Foto: Aleksandar MijatovicMyndigheten diskuterar nu en särskild granskning av lockpriserna. Foto: Aleksandar Mijatovic
Myndigheten diskuterar nu en särskild granskning av lockpriserna. Foto: Aleksandar Mijatovic
"Jag ogillar det vi nu ser med ökade spann", säger Ingrid Eiken, vd för branschorganisationen Mäklarsamfundet, till SvD Näringsliv."Jag ogillar det vi nu ser med ökade spann", säger Ingrid Eiken, vd för branschorganisationen Mäklarsamfundet, till SvD Näringsliv.
"Jag ogillar det vi nu ser med ökade spann", säger Ingrid Eiken, vd för branschorganisationen Mäklarsamfundet, till SvD Näringsliv.

Lockpriser på bostäder är tillbaka

Publicerad

Lockpriserna är tillbaka igen.

Anmälningarna till Fastighetsmäklarinspektionen om lockpriser har tredubblats på ett år, rapporterar SvD Näringsliv.

Myndigheten diskuterar nu en särskild granskning av lockpriserna.

- Jag ogillar det vi nu ser med ökade spann, säger Ingrid Eiken, vd för branschorganisationen Mäklarsamfundet, till SvD Näringsliv.

Skillnader på cirka 14 procent mellan utgångspriserna och slutpriserna 2011 fick en stor del av storstadsmäklarna att införa så kallade acceptpriser för att få sluta på lockpriserna, skriver SvD Näringsliv.

Men nu är lockpriserna tillbaka - i full styrka - igen.

I december i fjol uppgick skillnaden mellan utgångspriset och slutpriset till knappt 11 procent för genomsnittlig bostadsrätt i Sverige, enligt uppgifter från Svensk Mäklarstatistik som Dina Pengar fått tillgång till.

Värst är lockpriserna på bostadsrättsmarknaden i Storstockholm. I januari 2011, innan de så kallade acceptpriserna infördes, låg lockprispåslaget på drygt 20 procent, enligt Svensk Mäklarstatistik. I december var skillnaden mellan annonspris och slutpris igenomsnitt drygt 12 procent, vilket är en fördubbling jämfört med samma månad 2013.

- Jag ogillar det vi nu ser med ökade spann, säger Ingrid Eiken, vd för branschorganisationen Mäklarsamfundet.

Fastighetsmäklare tillhör, tillsammans med politiker, fondförvaltare och bilhandlare, en av de yrkesgrupper med lägst förtroende, enligt en undersökning som mäklarföretaget Fastighetsbyrån tagit fram.

 

LÄS OCKSÅ: 25 kvadratmeter – för över tre miljoner

Ogillar lockpriser

Ingrid Eiken bekräftar att konsumenterna ogillar lockpriserna.

- Jag tycker att det är viktigt ur mäklarnas expertroll att ha en högre träffsäkerhet, säger hon till SvD Näringsliv.

Under det första året efter den frivilliga överenskommelsen minskade skillnaden mellan utgångspriset och slutpriset från 21 procent till 3 procent i Storstockholm.

 

LÄS OCKSÅ: Bankens tips: Då ska du binda boräntan

Prisskillnad ökar igen

Men därefter har prisskillnaderna ökat igen.

- Det är otroligt viktigt hur lagstiftningen ser ut. Det ingår i fastighetsmäklarens yrkesroll att göra fackmannamässiga bedömningar. Men det är inget löfte, säger Mäklarsamfundets chef Ingrid Eiken.

Frustrationen bland köparna märks även på myndigheten Fastighetsmäklarinspektionen, som i fjol tog emot 105 anmälningar om lockpriser från köpare, jämfört med 32 år 2014.

Myndigheten diskuterar nu möjligheterna att göra en granskning av lockpriserna, rapporterar SvD Näringsliv.

 

LÄS OCKSÅ: Så tuffa är kraven för att köpa en bostad

 

Följ Dina Pengar på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen