Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Raketen på marknaden – här stiger priserna mest

Västra hamnen i Malmö. Foto: JENS CHRISTIAN / EXPRESSEN/KVÄLLSPOSTEN

Vi kommer mot något ljusare tider, även på bostadsmarknaden kan det vara så.

Priserna i riket ökade med en procent i mars och var oförändrade jämfört med samma period 2018. 

Nya siffror från Svensk mäklarstatstik visar också att Malmö fortsätter sticka ut som en mindre raket i sammanhanget.

Både villor och bostadsrätter blev i snitt en procent dyrare.

Efter prisraset för 18 månader sedan under hösten 2017 har prisbilden i de olika mätområdena varit relativt konstant med små svängningar.

Under senaste månaden stiger priserna priserna med en procent, lyft av utvecklingen i Storstockholm och Stormalmö.

– En ganska typisk vårmarknad. Då ökar volymerna månad för månad fram till maj och vi brukar se ett hack upp på priserna, säger Per-Arne Sandgren, analyschef på Svensk Mäklarstatistik, i en kommentar.

Trend för bostadsrätter:

I de tre storstadsområdena ökade priserna i Stockholm och Malmö med plus en procent medan de var oförändrade i Göteborg. Även i samtliga innerstäderna förblev priserna oförändrade. När det kommer till årstakten är Malmö undantaget på marknaden – här har priserna ökat med fem procent i de centrala delarna. De andra mätområdena visar på minimal rörelse.

Trend för villor: 

I samtliga storstadsområden ökade villapriserna med en procent. Årstakten i Stockholm är fortsatt negativ, minus två procent. I Göteborg svagt uppåt jämfört med ett år sedan (plus en procent) medan Malmö igen sticker ut med ökning på fyra procent jämfört med mars 2018.

– Under första kvartalet i år såldes det 3 procent färre bostäder än 2018 (villor och bostadsrätter). Men tar vi

bort Storstockholm så är antalen i stället något högre än 2018. De lägre antalen i Storstockholm berör främst bostadsrätter. Under första kvartalet i år såldes det 9% färre bostadsrätter mot 2018, säger Per-Arne Sandegren.

Det är i och kring Stockholm, där priserna ligger som högst, som amorteringskraven slagit hårdast.

Och allra hårdast har låneregleringarna slagit mot mindre bostadsrätter, det vill säga i stort sett mot den grupp som vill in och etablera sig på marknaden.

Fotnot: Svensk Mäklarstatistik redovisar varje månad den enda aktuella och heltäckande prisstatistiken för bostadsrätter, villor och fritidshus i Sverige. Statistiken är framtagen av SCB, på uppdrag av Svensk Mäklarstatistik och baseras på över 95 procent av de bostadsaffärer som genomförs via fastighetsmäklare.

Annons: