Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Liberalerna vill skrota nya amorteringskravet

Liberalerna vill skrota det skärpta amorteringskravet – anser at följderna har blivit väldigt allvarliga.Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT

Om alliansen vinner valet vill Liberalerna avskaffa det skärpta amorteringskravet.

– I realiteten drabbar det unga vuxna som ska ta sig in på bostadsmarknaden, säger Mats Persson, Liberalernas ekonomiskpolitiska talesperson.

KD och M håller med och C vill avvakta lite.

Sedan tidigare ska bolån amorteras med två procent årligen om lånet överstiger 70 procent av bostadens värde. Därefter sjunker amorteringen till en procent av lånet ner till 50 procent av bostadens värde.

Det skärpta amorteringskravet från 1 mars innebär att alla lånar mer än 4,5 gånger sin lön före skatt ska amortera ytterligare en procent tills lånet hamnar under den gränsen. 

– Vi ser prisfall och minskat byggande, särskilt i Stockholm. Nu förstärks klyftan mellan de som har välbeställda föräldrar och de som inte har det. När bostadsbyggandet bromsar in drabbar det framför allt de som saknar en bostad, säger Mats Persson (L), ekonomiskpolitisk talesperson, som vill slopa det skärpta amorteringskravet, som DN var först med att berätta.

Oro för byggande, bopriser och arbetsmarknad 

Även M och KD vill detta. 

– Vi tyckte att tidpunkten för införandet av det skärpta amorteringskravet var fel, då kravet infördes vid en tidpunkt då vi såg en nedgång på marknaden när kravet riskerade att förvärra bostadskrisen, säger Mats Green (M), bostadspolitisk talesperson.

Också Bankföreningen och Sveriges byggindustrier är oroliga för att en ökad amortering stoppar upp byggandet, gör det svårare för unga att ta sig in på bostadsmarknaden och tvingar de till andrahandskontrakt och svarta kontrakt. De menade också att bopriser redan börjat falla.

C vill förändra bostadspolitiken men vill avvakta med hur det skulle påverka amorteringskravet. 

Regeringen införde skärpt amorteringskrav

Det skärpta amorteringskravet berör drygt 14 procent av de nya bolånetagarna, enligt Finansinspektionen. 

Enligt regeringen får det en viss dämpning på bostadspriserna, mest i storstäderna, och behövs för att minska riskerna i svensk ekonomi.

Även Finansinspektionen, Riksbanken och Boverket har menat att ett skärpt amorteringskrav behövs för att bromsa utlåningen då låga räntor, hög tillväxt, stora skulder och höga bostadspriser innebär förhöjd risk. 

 

Det skärpta amorteringskravet

Det skärpta amorteringskravet gäller bara nya bostadslån efter 1 mars. Detta gäller utöver redan befintliga amorteringsregler.

Har du ett lån med belåningsgrad på mellan 70–85 procent av bostadens värde så ska du i dag amortera 2 procent ned till 70 procent och därefter 1 procent ned till 50 procent av bostadens värde. Har du sedan en skuld som överskrider 4,5 gånger din årsinkomst innan skatt så ska du amortera ytterligare 1 procent till dess att din skuld underskrider 4,5 gånger din årsinkomst innan skatt.

Som högst kan man alltså behöva amortera tre procent varje år.

Källa: Finansinspektionen

Annons: