Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Larmet: Stockholms bopriser steg onormalt lite i januari

Danske Bank säger att priserna steg onormalt lite i januari i år.
Foto: NTB scanpix / TT NYHETSBYRÅN
Bostadsmarknaden har varit betydligt svalare det senaste året.
Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL

Priserna för bostadsrätter i Stockholm gick upp 0,3 procent i januari, enligt Danske Bank.

Det är ovanligt svagt.

– Det vittnar om en stor osäkerhet om prisutvecklingen, säger chefsekonomen Michael Grahn i en kommentar.

Danske Banks boprisindikator för priset på bostadsrätter i Stockholm pekar mot uppgång på 0,3 procent i januari, jämfört med föregående månad.

Det skriver Danske Bank i en analys på tisdagen.

Det är klart svagare än normalt, priserna brukar säsongsmässigt stiga med 1,5 procent i januari enligt Danske Banks indikator.Danske Bank: ”Stor osäkerhet”

– Priserna på bostadsrätter i Stockholm låg i princip stilla i januari som normalt brukar vara årets starkaste månad. Det vittnar om en stor osäkerhet om prisutvecklingen och riskerar att tynga försäljning och nyproduktion det kommande året, säger Michael Grahn, Danske Banks chefekonom i Sverige, i en kommentar.

Danske Bank menar att den svaga utvecklingen i januari ligger i linje med deras tidigare bedömning om att priserna på bostadsrätter i Stockholm kommer att falla 5-10 procent i år.”Ändrad prispsykologi, ett överhäng av nyproducerade bostadsrätter, mer strikt kreditgivning, obefintlig reallöneutveckling och de ökade amorteringskraven är faktorer bakom den bedömningen”, skriver banken.

Danske Bank boprisindikator baseras på rapporterade transaktioner på Hemnet.