Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Larmet – knappt halva bostadsbehovet byggs

Catharina Elmsäter-Svärd, vd Sveriges Byggindustrier, är gäst i Expressen TV:s privatekonomiska magasin Dina Pengar.
Programledare är Alexander Klaar.

Det behövs 67 000 nya bostäder de närmaste åren.

Men byggboomen har stannat – och nästa år väntas antalet påbörjade nya bostäder bli det lägsta på över fem år.

– Det är ungefär som någon hällt på en hink med iskallt vatten över byggmarknaden, säger Catharina Elmsäter-Svärd, vd Sveriges Byggindustrier, i Expressen TV:s Dina Pengar.

Det är dystra tider på bostadsmarknaden. Trots att Sveriges befolkning växer och det finns behov av omkring 67 000 nya lägenheter de kommande åren vände bostadsinvesteringar nedåt under förra året.

Och nu spår Sveriges Byggindustrier att de kommande åren ser ännu mörkare ut.

Antalet påbörjade bostäder väntas sjunka från 53 000 i fjol till 44 000 i år och sedan till 39 500 under nästa år, visar en prognos från byggorganisationen.

Elmsäter-Svärd vill ha subventionerade bosparlån

Det är framför allt de nya kraven på amortering som påverkar det ägda boendet och gör att människor inte har råd att köpa en bostad, vilket i sin tur leder till minskat byggande.

– Unga vuxna har i dag svårt att köpa en bostad. Men det är lika illa för familjer som går skilda vägar. Kvinnor med barn har också svårt att få tag på en bostad, säger Catharina Elmsäter-Svärd.

Hon efterfrågar flera politiska åtgärder för att få byggandet att vända uppåt och nämner bland annat subventionerade bosparlån för förstagångsköpare och nya regler för ränteavdrag och fastighetsavgiften.

– Per Bolund har den svåra uppgiften att vara finansmarknadsminister där han vill hålla ner låneskulden hos hushållen samtidigt som han är bostadsminister och vill öka bostadsbyggandet, säger Catharina Elmsäter-Svärd.

Risk för färre nya hyresrätter

Hon fortsätter:

– Det jag tror är det snabbaste men också viktigaste sättet för att få fart på nyproduktionen är förmågan att kunna låna pengar. I dag är det omöjligt för många givet de skärpta kreditrestriktionerna.

Produktionen av hyresrätter har hittills hållits uppe, men Elmsäter-Svärd tror att det är en tidsfråga innan den också viker nedåt.

– Byggandet av hyresrätter och bostadsrätter har länge gått hand i hand. På sikt blir det ett problem då kommunerna ofta använder marken för exploatering för att bygga bostäder och använder pengarna när man ska göra investeringar för hyresrätter. Skiljs de nu åt så kommer det få tuffa konsekvenser även på hyresrätter framöver, säger hon.

Påverkar tillväxten

Mot bakgrund av de fallande bygginvesteringarna väntas sysselsättningen i byggindustrin plana ut i år för att sedan minska med 7 000 personer under nästa år.

Det fallande bostadsbyggandet kommer även ge vidare konsekvenser för hela samhällsekonomin.

– Under 2017 när vi hade en all time high på bostadsbyggande hade vi en BNP-tillväxt som i väldigt hög grad var given av bostadsbyggande. Samma sak gäller när konjunkturen viker. Den här perioden leder till ungefär en procent i negativ utveckling för tillväxten, säger Catharina Elmsäter-Svärd.

Annons: