Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Larmet: Bostadspriserna kan falla 20 procent vid lång kris

Foto: Magnus Fond / Handelsbanken
Foto: FREDRIK SANDBERG / TT / TT NYHETSBYRÅN

En utdragen kris kan ge fallande bostadspriser på upp mot 20 procent.

Det skriver Handelsbanken i en rapport.

Fastighetsmarknaden saknar immunitet och finansieringsmöjligheterna för fastighetsbolagen är helt centrala när osäkerheten om framtiden är mycket stor.

Huvudscenariot i Handelsbankens fastighetsrapport är att ekonomin långsamt återhämtar sig under andra halvåret samtidigt som bostadspriserna faller 10 procent från toppen i spåren av stigande vakansgrader och att fastighetsvärderingarna sjunker.

– Tyvärr går det inte att utesluta ett utpräglat krisscenario med en negativ spiral med allt högre arbetslöshet och finansieringskostnader – och ännu kraftigare boprisfall, säger Handelsbankens chefsekonom Christina Nyman.

Högkonjunktur vänds till djup lågkonjunktur. På lång sikt är det förändringar i demografi, konsumentbeteende och näringslivets sammansättning som bestämmer hur fastighetsmarknaden utvecklas. Men här och nu är det ekonomiska läget, om folk har jobb och fastighetsbolagen möjlighet att finansiera sin verksamhet, helt centralt.

– Detta gäller i allra högsta grad när osäkerheten om framtiden är mycket stor, säger Christina Nyman.

Hon tillägger att coronakrisen dessutom skyndar på trender som ökad online-konsumtion vilket bidrar till lägre efterfrågan på butikslokaler.

”Risk för besvikelse”

Fastighetsrapporten går också igenom två alternativa scenarier för den ekonomiska återhämtningen och pekar på att den har stor betydelse för vilka effekter vi bör förvänta oss för fastighetssektorn. I scenariot med en snabb återhämtning är bedömningen att bostadspriserna i princip planar ut nu och börjar stiga svagt senare i år. Effekterna på den kommersiella fastighetsmarknaden blir små, vilket är vad som är förväntat på aktiemarknaden.

– Det finns risk för besvikelse om dessa förväntningar inte infrias, säger Christina Nyman.

Skulle vi i stället få en betydligt mer utdragen och djupare kris där arbetslösheten stiger upp mot 15 procent står fastighetsbolagen inför både svagare efterfrågan och högre finansieringskostnader, vilket riskerar sätta i gång en negativ spiral.

Även bostadsmarknaden påverkas markant i ett sådant alternativ och bostadspriserna kan falla med närmare 20 procent från toppen. Resultatet skulle bli en kris som ingen vill se, varnar Handelsbankens experter.

TV: Se Dina Pengars senaste avsnitt på Expressen TV

Annons: