Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Långhelg närmar sig – då ökar grannbråken

Foto: TT NYHETSBYRÅN
Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL

Hög musik och bullriga renoveringar sliter på grannsämjan.

Och allra flest klagomål kommer in under december visar en undersökning från Sveriges bostadsrättscentrum.

– Folk håller fester i samband med ledigheter samtidigt som fler är hemma och märker av störande grannar, säger Stefan Lindberg, jurist på SBC.

Det är inte alltid julefriden som råder i landets flerbostadshus. Skräniga glöggmingel, gräl över julklappsinslagningen och andra högljudda stressmoment får i stället irritationen att skjuta i höjden hos grannarna.

Det visar en kartläggning som Sveriges bostadsrättscentrum gjort över vilken tid på året som flest klagomål kommer in till störningsjouren.

Och december var den månad då grannar var mest i luven på varandra och 11,4 procent av alla utryckningar under förra året gjordes.

Stefan Lindberg, affärsområdeschef för juridik på SBC, tror det beror på att många är lediga i samband med storhelger som jul och nyår.

– Man kanske reser bort och tillfälligt hyr ut sin lägenhet i andra hand, eller man håller fester i samband med ledigheter – det kan vara en förklaring till att det toppar i samband med det, säger han.

Minst klagomål i september

Framför allt har en ökad korttidsuthyrning av lägenheter via sajter som Airbnb lett till fler klagomål från grannar.

– Folk som hyr på korttid vet inte vad som gäller i huset och eftersom de inte bor där har de inte samma intresse av att ta hand om fastigheten och ta hänsyn till sina grannar, säger Stefan Lindberg.

Den tid på året då det kommer in minst klagomål är september. Stefan Lindberg är inte förvånad över det:

– Det beror troligen på att folk återgår i arbete efter sommaren och inte är hemma i samma utsträckning och stör sig på sina grannar. Det ligger inte heller några storhelger i september, som vid årsskiftet eller vid midsommar, säger han.

Då skedde flest utryckningar från Störningsjouren under 2018:

1. December 11,4 procent

2. November 9,7 procent

3. Mars 9,6 procent

4. Juli 9,5 procent

5. Januari 9,1 procent

6. Februari 8,5 procent

7. Juni 7,5 procent

8. April 7,1 procent

9. Maj 7,0 procent

10. Oktober 7,0 procent

11. Augusti 6,9 procent

12. September 6,5 procent

Källa: Sveriges bostadsrättscentrum

Annons: