Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Lånade 35 miljoner för att köpa dyraste villan

Det rör sig om en villa på cirka 250 kvm på Lidingö med strandtomt. Prislappen: 50 miljoner kronor. Foto: Magnus Olofsson
Det totala bolånet uppgår till hela 35 miljoner kronor, kan Dina Pengar avslöja.Foto: Alex Ljungdahl
Alexander Ernstberger bekräftar att bolånet är på 70 procent av köpeskillingen,Foto: Johanna Hanno / JOHANNA HANNO
Foto: Magnus Olofsson

Allrachefen Alexander Ernstberger, 31, är skyhögt belånad.

Han har ett bolån på 35 miljoner kronor på den uppmärksammade Lidingö-villan, kan Dina Pengar avslöja.

Turerna i det skandsalomsusade PPM-bolaget Allra är problematiska, inte minst för Allra–chefens egen privatekonomi. Den planerade börsnoteringen av finanskoncernen skulle göra den 31-åriga vd:n ekonomiskt oberoende, men planerna sköts i sank när Pensionsmyndigheten bestämde sig för att kasta ut Allra ur PPM-systemet och flera högprofilnamn hoppade av ur styrelsen.

Men Alexander Ernstberger har rört sig med stora tillgångar redan tidigare. Så sent som i november flyttade han in i Sveriges dyraste hus 2016, enligt Affärsvärlden. En villa på cirka 250 kvm på Lidingö med strandtomt. Prislappen: 50 miljoner kronor.

 

LÄS MER: Han köpte den dyraste villan under 2016

 

Efter fem år i en cirka 100 kvm stora vindsvåning på Östermalm längtade han, enligt egen utsago, ut ur stan. Han hade länge gått och trånat efter kompisen Klas Hellmans hus och med hjälp av mäklarfirman Residence knöts affären ihop i slutet av sommaren.

Alexander Ernstberger har tidigare kommenterat villaköpet, men varit förtigen om detaljerna.

– Jag betalar skatt som alla andra, har ett bolån som alla andra. Och vad jag gör för mina privata medel är en sak som jag håller för mig själv, sa han till TV4 Nyheterna i mars.

Svindlande lån på bostaden

Men det var inte bara prislappen som var rekordhög, även bolånet svindlar.

Uppgifter från i fastighetsregistret visar att det finns 27 inteckningar på huset. Det senaste pantbrevet togs ut av Ålandsbanken i samband med att Alexander Ernstberger tog över villan. Enbart detta pantbrev var på 18,8 miljoner kronor.

Men det totala bolånet uppgår till hela 35 miljoner kronor, kan Dina Pengar avslöja.

 

LÄS MER: Här är alla turerna kring PPM-bolaget Allra

 

Alexander Ernstberger bekräftar att bolånet är på 70 procent av köpeskillingen, men vill inte berätta vilken bank som har gett honom bolån.

– Med tanke på hur mycket som har skrivits om mitt hus och intresset för det så ser jag inte att det skulle vara till fördel för den aktören att figurera i sammanhanget och väljer därför att inte kommentera det, säger Alexander Ernstberger.

Med tanke på att banker ogärna delar säkerheten med andra banker talar mycket för att det är Ålandsbanken som har hela lånet.

Ålandsbanken arbetar inom kundsegmenten ”premium banking” och är nischad mot private banking, förmögenhetsförvaltning och aktiehandel.

– Jag har ingen möjlighet att kommentera enskilda kundförhållanden, säger Magnus Johansson, vd för Ålandsbankens svenska filial.

Så hög kan Allrachefens månadskostnad bli

För ett lån på 35 miljoner kronor måste Alexander Ernstberger betala över 29 000 kronor i månaden om räntan är 1 procent, det dubbla om räntan klättrar till 2 procent.

Lägger man dessutom till amorteringar enligt Finansinspektionens nya regler, det vill säga 1 procent på allt mellan 50 och 70 procent av köpeskillingen, skulle han ha en kostnad på ytterligare drygt 29 000 kronor per månad. Sammanlagt skulle lån och amortering i så fall uppgå till 58 000 kronor i månaden före ränteavdrag. Vid två en procentig ränta hamnar månadskostnaden på 87 000 kronor. Utan uppvärmningskostnader.

Alexander Ernstbergers tjänar 95 000 kronor i månaden, före skatt.

Han har också tillgångar i sitt privata svenska ägarbolag. Ernstbergers innehav i Allra värderades för ett år sedan till över 300 miljoner kronor, en summa som skulle ökat till över 800 miljoner kronor vid en lyckad börsnotering.

 

LÄS MER: Fonddirektörerna som tjänar miljoner på dina pensionspengar

 

Men börsplanerna är nu alltså stoppade efter Premiepensionsmyndighetens beslut att kasta ut Allra från PPM. Bolaget har dragit myndigheten till domstol för att ändra beslutet. Den processen pågår fortfarande.

Karolina Palutko Macéus

Per Agerman

Annons: