Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Köparna tvekar – nu darrar bomarknaden

Rädslan för att det är slut på prisrallyt får köparna att tveka. Foto: Fredrik Sandberg/TT
Vissa mäklare berättar att kunder till och med tvingats sälja utan vinst, berättar Carina Husgård. Foto: Södermäklarna

Allt fler säljare har svårt att få sina bostäder sålda. Det vittnar mäklare som Di talat med om.

– Det är mycket mindre folk på visningarna och de som kommer är väldigt avvaktande, säger Mikael Öberg på Skandiamäklarna till Dagens industri.

Många bostadssäljare vill göra affär innan amorteringskravet träder i kraft den 1 juni.

Men rädslan för att det är slut på prisrallyt får köparna att tveka, skriver Di.

Mäklare som Di talat med vittnar om färre besökare på visningar, längre försäljningstider, och till och med objekt som dragits tillbaka från marknaden.

Har tvingats sälja med förlust

Vissa mäklare berättar att kunder till och med tvingats sälja utan vinst, något som för bara ett halvår sedan sågs som fullständigt otänkbart.

– Vi har några som tvingats kliva av med förlust, som köpte ganska nyligen men inte kunnat få lika bra betalt nu, säger Carina Husgård på Södermäklarna i Stockholm till Dagens industri.

 

LÄS OCKSÅ: 14 tillfällen då Kamprad varit riktigt sparsam

 

Som Dina Pengar kunder rapportera om pekar de senaste siffrorna från Valueguard på en uppgång. Men brasklappen är att säljare kan ha dragit tillbaka sina objekt när de sett att de inte får tillräckligt bra betalt.

Carina Husgård tror att det kan ha påverkat statistiken. Om man ”hade haft andra siffror” om bostäder som plockats bort från marknaden i stället hade sålts, menar hon.

Upp till 7 procent minus

Mikael Öberg, på Skandiamäklarna i Trångsund söder om Stockholm, tror att villapriserna backat med upp till 7 procent i området under våren.

 

LÄS OCKSÅ: Trendbrott – allt fler prissänker bostaden

 

– Det är mycket mindre folk på visningarna och de som kommer är väldigt avvaktande, säger Mikael Öberg till Dagens industri.

Även i Göteborg är det lugnare, skriver Di, medan det i det översta lyxsegmentet fortfarande är full fart.

Annons: