Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Köpa hus i Spanien – tänk på det här innan

Det är ett utmärkt köptillfälle, priserna är på väg uppåt, säger Pontus Kopparberg, vd på Bjurfors Stockholm.
Svenskarna köper flest hus i Spanien per capita av alla nationaliteter, visar statistik från mäklarfirman Fastighetsbyrån.
Husköp i Spanien skiljer sig mycket åt från i Sverige. Här finns ingen mäklarutbildning, och mäklarn har inte samma ansvar. Därför är det viktigt att göra ordentlig research innan köpet, enligt Pontus Kopparberg.
När du väljer vilken ort du ska köpa bostad i är det viktigt att inte bara tänka på närhet till stranden, utan också på flygförbindelserna från Sverige, tipsar Pontus Kopparberg.

Det är ett utmärkt tillfälle att köpa hus i Spanien nu, tycker Pontus Kopparberg, vd på Bjurfors Stockholm. Men husköp utomlands skiljer sig kraftigt åt från i Sverige. Mäklaren tipsar om vad du ska tänka på inför köpet.

5 tips inför bostadsköp i Spanien

Pontus Kopparbergs tipsar om vad du ska tänka på:

* Avgränsa området. Kolla upp vilka orter du kan tänka dig att bo i innan du åker ned och tittar.

* Välj mäklare med omsorg. Mäklare i Spanien har inte samma krav på sig som i Sverige, välj därför en du känner att du kan lita på.

* Gör research. När du har hittat en lägenhet eller ett hus, kontrollera skicket noggrant innan du köper.

* Tänk på priset. Det tillkommer skatter och avgifter på omkring 10 procent av bostadens pris.

* Annan ägarform. I Spanien finns bara ägarlägenheter, inga bostadsrätter.

Funderar du på att köpa hus i Spanien? Då är du inte ensam. Svenskarna har gått om norrmännen och är nu den nationalitet som köper flest bostäder per capita i Spanien, visar siffror från mäklarfirman Fastighetsbyrån.

Pontus Kopparberg var med och byggde upp Fastighetsbyråns verksamhet i Spanien, och är nu vd på mäklarfirman Bjurfors Stockholm. Det är ett gynnsamt läge för bostadsköp i Spanien nu, anser han.

– Det är ett utmärkt köptillfälle, priserna är på väg uppåt. Det är inte bara äldre som köper hus i Spanien längre, utan även yngre. Barcelona blir allt mer populärt.

 

LÄS OCKSÅ: Svenskar köper flest bostäder i Spanien

 

Men för den som funderar på att skaffa sig en lägenhet eller ett hus på varmare breddgrader gäller det att ha koll på bostadsmarknaden. Husköp i Spanien ser nämligen inte alls ut som här.

– I Sverige är utbildningen för att bli mäklare tre år, men i Spanien finns ingen utbildning alls. Vem som helst kan bli mäklare och de har inte samma ansvar, de ska bara sammanföra köpare och säljare, säger Pontus Kopparberg.

Gäller att göra research

Därför gäller det som köpare att göra ordentlig research och undersöka fastigheten ordentligt innan du köper. Att hyra in en jurist är inte ovanligt, både som köpare och som säljare.

Pontus Kopparberg, vd på Bjurfors Stockholm.

– Jag vet att jag talar i egen sak, men jag tycker att man ska välja en mäklare från en välrenommerad svensk firma. Valet av mäklare är viktigare utomlands än vad det är i Sverige, säger Pontus Kopparberg.

Det är också bra att avgränsa området du kan tänka dig att köpa bostad i innan du åker ned för att titta på objekt. Oftast är avstånden större än man tror.

– Många tänker "jag vill titta på hus i Costa del Sol" och så tänker man inte på att det är 10 mil mellan orterna, säger Pontus Kopparberg.

Omgivningarna är också viktiga. Ett charmigt hus i en avlägsen by kan kännas lockande, men det ska också vara lätt att ta sig till och ha service tillgängligt.

 

LÄS OCKSÅ: Stort intresse för nya lyxvåningarna

Finns många flyg?

– Flygförbindelser är viktigt. Kolla upp hur många flygbolag som flyger till orten. Är det bara ett, vad händer då om de slutar flyga dit?

När det gäller priser är det bra att tänka på att köpet kommer bli dyrare än vad själva bostaden kostar. Räkna med att lägga på omkring 10 procent i avgifter och skatter, enligt Pontus Kopparberg.

– Även skattekonsekvenserna ska man tänka på. Spanien har en lägre inkomstskatt än Sverige, men det finns arvsskatt och andra skatter. Om man har tänkt sig att flytta och skriva sig där ska man låta en skattejurist titta på vad det innebär.

 

LÄS OCKSÅ: Det här gäller för att hyra ut rum

 

Följ Dina Pengar på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

Annons: