Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

KI larmade om bobubbla redan i juni

I juni skriver KI ”I Sverige finns det en risk för fallande bostadspriser. I kombination med en hög skuldsättning hos hushållen skulle ett plötsligt prisfall kunna hämma konjunkturåterhämtningen påtagligt.”
Foto: THINKSTOCK
I flera medier går Konjunkturinstitutets, KI, generaldirektör Mats Dillén ut och varnar för en bostadsbubbla.
Foto: Konjunkturinstitutet

På tisdagen skräms mängder av svenskar av statliga Konjunkturinstitutets larm att Sverige befinner sig i en bobubbla som måste brista.

Men myndigheten kom fram till samma slutsats redan i juni.

I flera medier går Konjunkturinstitutets, KI, generaldirektör Mats Dillén ut och varnar för en bostadsbubbla. Ursprunget är en artikel på sajten SVT Nyheter, med rubriken ”Nya varning: Sverige kan vara på väg mot bobubbla”.

Men i själva verket har prognosmyndigheten enträget påpekat detta. Redan i sin öppna rapport den 17 juni varnade prognosmyndigheten att risken för en nedgång finns där.

Har varnat sedan i somras

– I rapporten ”Konjunkturläget” i augusti ändrade vi någon mening, och även i juni ändrade vi skrivningen lite grand. Men vi har ju länge pekat ut bostadspriser som en risk, säger KI:s prognoschef Jesper Hansson till Dina Pengar.

I juni skriver KI ”I Sverige finns det en risk för fallande bostadspriser. I kombination med en hög skuldsättning hos hushållen skulle ett plötsligt prisfall kunna hämma konjunkturåterhämtningen påtagligt.”

I nästa rapport, den 26 augusti, skriver KI ”det finns nu en betydande risk att priserna är på en ohållbar nivå”.

Finns det anledning för er att känna att ni borde gjort ett större nummer av detta tidigare?

– Vi har mer lyft det här i en bisats, det är inte så att vi är jätteoroliga för att bostadspriserna kommer falla kraftigt inom det närmaste halvåret och skapa en lågkonjunktur i Sverige redan nästa år, säger Jesper Hansson.

Har inte KI som en tung röst i det offentliga samtalet ett ansvar att vara tydligt, inte bara i bisatser?

– Riktigt så oroliga är vi inte. Sedan kan man alltid diskutera om det här var optimal kommunikation, säger Jesper Hansson.

"Hushållen har inte tagit höjd"

Grundproblemet, som KI ser det, är att hushållen tar de historiskt låga räntorna på bolån för givet även i framtiden.

– Vi tror inte att det är en ”ny ekonomi”. Räntorna kommer inte att vara låga för evigt, utan de kommer att stiga. Och då är vi oroliga att hushållen inte tagit höjd för det, säger Jesper Hansson.

Därför pekar KI ut en oväntad och kraftig räntehöjning som det största hotet mot bostadspriserna. Myndighetens recept är att under så kontrollerade former som möjligt ta fram trovärdiga och långsiktiga verktyg för att stävja boprisrallyt. Men även då lär marknaden skaka till.

– Det kommer förmodligen att bli en liten överreaktion, men det får man nog ta, säger Jesper Hansson.

Politikerna ratar experternas förslag

En i det närmaste enig ekonomkår pekar på en nedtrappning eller utfasning av ränteavdraget som ett klokt sätt att dämpa prisrusningen. Dessutom förordar flera, bland dem KI, ett återinförande av fastighetsskatten. Men såväl finansminister Magdalena Andersson som oppositionsledaren Anna Kinberg-Batra väjer för de två förslagen som lär väcka vrede i breda väljarlager.

– Det händer ju då och då att ekonomer är ganska överens om realiteter, men det politiska systemet vill inte se det riktigt än säger Jesper Hansson.

Annons: