Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Riksbanken rör inte räntan – kan lämnas på noll i tre år

En enig Riksbank lämnar som väntat räntan oförändrad.

På onsdagsmorgonen gav Riksbanken besked om reporäntan.

Som väntat lämnas den oförändrad på noll procent.

Riksbanken bedömer nu att nollräntan kan bestå till början av 2023.

– Jag tror att nollräntan är här för att stanna, säger Frida Bratt, sparekonom på Nordnet.

Riksbanken lämnade sitt nya penningpolitiska besked på onsdagsmorgonen. De mesta talade i förväg för att man lämnar räntan oförändrad.

En enig riksbank meddelar också att man låter reporäntan ligga kvar på noll. Ett glatt besked för alla hushåll med lån.

”Kommer vara nära målet”

”Den starka konjunkturen i Sverige har mattats av och blivit mer balanserad. Såväl den globala som den svenska ekonomin har utvecklats i linje med Riksbankens prognoser i december och utsikterna för inflationen och konjunkturen är i stort sett oförändrade, skriver Riksbanken i ett pressmeddelande. Man fortsätter:

Även om fallande energipriser väntas dämpa inflationen i år bedömer Riksbanken att den därefter kommer att vara nära målet på två procent. Direktionen har därför beslutat att lämna reporäntan oförändrad på noll procent.” 

Riksbankchefen Stefan Ingves har deklarerat att inflationsmålet ligger fast på två procent. I december låg inflationen strax därunder på 1,7 procent.

Nu skriver Riksbanken att man förväntar sig att räntan ligger kvar på nollan ”under hela prognosperioden”.

Enligt Riksbankens räntebana väntas därmed ingen höjning förrän första kvartalet 2023. Hushållen kan alltså räkna med billiga bolån i minst tre år till.

– Att beskedet skulle innebära en oförändrad ränta och en oförändrad reporänta visste vi, och direktionen är dessutom enig i sitt beslut. Det är lite anmärkningsvärt i och med att man inte var helt enig kring räntehöjningen i december, säger Frida Bratt, sparekonom på Nordnet, i en kommentar till räntebeskedet.

Hon tillägger:

– Det ska mycket till för att Riksbanken ska sänka till under noll under året, trots att inflationstrycket egentligen inte är där man vill ha den. Nu är man på noll och där tror jag Riksbanken känner sig bekväm. En höjning kommer det inte att bli tal om, säger Frida Bratt.

Sparekonomen tror att bostadspriserna kommer fortsätta öka med utsikter om fortsatt låga räntor på bolån en lång tid framöver.

– Vi har vi ju redan sett att den kommit tillbaka en hel del, och en låg ränta borgar för en fortsatt stark bostadsmarknad, så länge vi inte får ett mycket kraftigt fall i konjunkturen som innebär en stor ökning av arbetslösheten.

Kan tvingas följa andra centralbanker

Riksbanken ändrade senast reporäntan vid det penningpolitiska mötet den 18 december 2019, då den höjdes med 0,25 procentenheter till 0,00 procent.

Enligt det senaste beskedet upprepar Stefan Ingves och hans direktion att Riksbanken ska köpa statsobligationer till ett nominellt belopp om sammanlagt 45 miljarder kronor från juli 2019 till december 2020, enligt beslutet från april 2019.

– Om de stora centralbankerna agerar med stora stimulanser – sänkta räntor – skulle det kunna tvinga Riksbanken att följa i samma spår, bedömer Frida Bratt.TV: Därför finns utrymme att pruta på lånen