Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Riksbanken: Nollräntan ligger kvar närmsta åren

Riksbanken lämnar räntan oförändrad.

Det har spekulerats om ny minusränta, men det troliga var att Riksbanken skulle lämna reporäntan oförändrad.

Klockan 09.30 kom beskedet att det blev ett väntat besked om nollräntan.

Man skriver dessutom:

– Den nuvarande räntenivån väntas vara kvar på denna nivå under de närmaste åren.

Det var i årsskiftet som Sverige lämnade fem historiska år av minusränta.

Sedan dess har den legat på noll, men kraven på ökade stimulanser efter pandemins utbrott i februari har gjort att en minusräta åter diskuteras.

Från Riksbankens håll har man under våren sagt att det kan vara möjligt att både höja och sänka räntan när saker och ting börjar normaliseras, och penningpolitiken kommer kunna bli mer framåtblickande.

Där är vi inte vara än.

Enligt en enkät av nyhetsbyrån Bloomberg, som SVD noterar, trodde ingen av de tillfrågade ekonomerna att Riksbanken kommer att sänka räntan till minus från dagens noll procent. 

Vid beskedet på morgonen lämnades små antydningar om att en minusränta ska vara i antågande.

Att Sverige ligger kvar på en nollränta påverkar miljoner svenska låntagare, främst på bostadsmarknaden.

Signalen till miljoner låntagare

Dagens besked är en signal till alla lånetagare som funderar på att binda bostadslånet hos banken: Gör det inte – räntorna kommer inte att rusa uppåt under överskådlig tid.

Med rörlig ränta sitter man dessutom i en bättre förhandlingsposition mot banken eftersom man kan spela ut banken mot konkurrenterna och även snabbt byta.

Den här situationen ogillar utlåningsinstituten. Som låntagare bör man utnyttja den för att pressa ner sina månadskostnader.

Huspriser och bostadsrättspriser har under pandemin fortsatt upp, vilket till stor del förklaras av det låga ränteläget som många bedömare – och Riksbanken – menar att vi kommer att få uppleva under lång tid framöver.

Kritiken mot nollräntan och låga bostadslån handlar om hushållens enorma skuldsättning.

Nu verkar vi få – minst – tre år av nollränta, enligt Riksbankens skrivning i dag.

Man skriver också:

– Det kommer att behövas ett omfattande ekonomisk-politiskt stöd under lång tid, både från finans- och penningpolitiken. Riksbankens åtgärder innebär att det kommer att finnas omfattande penningpolitiska stimulanser i form av låga räntor och en stor mängd likviditet under överskådlig tid.

Se hela programmet här.
Annons: