Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Inträdesbiljetten – 
över 200 000 kronor

Ett startkapital på minst 200 000 kronor krävs för att ta sig in på bostadsmarknaden i Stockholm. Foto: Anders Wiklund/TT
Bara ett hundratal lägenheter – långt, långt från centrala Stockholm – har sålts för under 1,3 miljoner i år.Foto: Erik Nylander/TT

För att alls komma in på bostadsmarknaden måste du själv betala minst 15 procent av köpeskillingen. Men även ett hyfsat startkapital räcker inte särskilt långt nu för tiden.

Dina Pengar har kollat absolut minimum för att komma in.

– Det är väldigt förvånande att det behövs så extremt mycket pengar i insats i Stockholm, säger Josephine Linghammar, marknadsansvarig på bostadssajten Booli.

FAKTA

Så har vi räknat

Bostadssajten har för Dina Pengars räkning undersökt slutpriser för bostadsrätter i regionerna Stockholm, Göteborg och Malmö.

Vi har därefter kollat gränsen för de absolut billigaste smålägenheterna.

Ur det priset har vi dragit de 15 procent du behöver betala själv, för att få låna resterande 85 procent (förutsatt att du klarar bankens kreditprövning)

I Stockholms län krävdes minst 200 000 kronor i egen insats i år.

I Stor-Göteborg 150 000 kronor.

I Stor-Malmö 75 000 kronor.

Den som inte har pengar redan från början är i princip rökt på bostadsmarknaden. Bolånetaket, en regel från Finansinspektionen, kräver en kontantinsats på 15 procent för att bankerna ska få låna ut till dig. Från den 1 juni måste också du som lånar mellan 50 och 85 procent tvångsamortera varje månad.

Frågan är då hur stor grundpengen måste vara för att ens ha en chans att köpa något.

Bostadssajten Booli har för Dina Pengars räkning undersökt slutpriserna för de tre hetaste regionerna Stockholm, Göteborg och Malmö sedan årsskiftet.

200 000 räcker nästan inte

Slutsatserna är inte rolig läsning för den som vill in på marknaden.

I Stockholm är det inte ens att tänka på att köpa något om du inte kan pytsa in 200 000 kronor. Den summan motsvarar 15 procent av 1 333 000 kronor, och där går det absoluta golvet – även för mini-ettor i kranskommuner. Här kan du se var de finns.

– 200 000 är absolut miniminivå. För att få en någorlunda, lite större lägenhet behöver man i alla fall 300 000 kronor, säger Josephine Linghammar, marknadsansvarig på bostadssajten Booli.

Bara ett hundratal lägenheter – långt, långt från centrala Stockholm – har sålts för under 1,3 miljoner i år.

Experten: "Förvånande"

Boolis expert, som har bra koll på marknaden, blev överraskad att det i undersökningen inte syntes fler billiga ettor – även skrubbar och renoveringsobjekt drar i väg.

Det är väldigt förvånande att det behövs så extremt mycket pengar i insats i Stockholm, säger Josephine Linghammar.

– Det är väldigt förvånande att det behövs så extremt mycket pengar i insats i Stockholm, säger Josephine Linghammar.

 

LÄS OCKSÅ: Frågorna om nya amorteringskravet

 

Bostadsexperter och privatekonomer säger ofta att ungdomar är för kräsna, att den som vill göra bostadskarriär inte kan hoppas på att starta med en trea vid Stureplan.

– Man säger ofta ”börja långt ut”, men 200 000 kronor är väldigt mycket att spara ihop, och då kommer man ändå inte så långt, säger Josephine Linghammar.

Så tufft är det i Göteborg

I Göteborg behöver du minst 150 000 kronor, då kan du köpa för 1 miljon kronor. Enligt Boolis siffror har 24 lägenheter gått för mindre än 1 miljon hittills i år.

Precis som i Stockholm hamnar du långt ute, i de minst attraktiva områdena. Här kan du se var de finns.

– 150 000 räcker inte riktigt i Göteborg heller, men lägger man på lite till så har man lite bättre chanser, säger Josephine Linghammar.

 

LÄS OCKSÅ: Expert: Amorteringskravet räcker inte

 

Minst svettigt är det i Malmö. Där behöver du bara gneta ihop 75 000 kronor, då kan du låna ytterligare 425 000 och köpa för en halv miljon. Sedan nyår ser Booli 20 slutpriser under 500 000. Men då gäller det förstås att inte vara kräsen. Här kan du se var de finns.

– I Malmö bör man ha en chans. 75 000 är i alla fall mycket lättare att spara ihop än över 200 000, säger Josephine Linghammar.

Annons: