Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ingves dubbla käftsmäll – så påverkas dina bolån

Stefan Ingves.Foto: KARIN WESSLéN/TT / TT NYHETSBYRÅN
Frida Bratt.Foto: Nordnet

Vikande inflationsförväntningar i kombination med ett lågt inflationsutfall i augusti innebär ”en dubbel käftsmäll” för Riksbanken på tisdagen.

Det kommer också att påverka räntebanan, menar bedömare.

– Därför tycker jag man som bolånetagare ska hålla räntan rörlig, säger Frida Bratt, sparekonom på Nordnet.

Inflationsförväntningarna i den stora kvartalsvisa mätningen från Kantar Sifo Prospera sjönk 1–2 tiondelar på ett, två och fem års sikt.

Samtidigt var inflationen i augusti klart under såväl Riksbankens som marknadens prognos.

KPIF-inflationen sjönk till 1,3 procent från 1,5 procent i juli. Såväl Riksbanken som analytikerna i Infront Datas enkät hade trott på 1,5 procent.

– En dubbel käftsmäll. Men minst lika viktigt blir att den låga inflationen kommer att fortsätta att sätta press ned på inflationsförväntningarna nästa gång. Detta var vad Riksbanken allra minst behövde i dagsläget, säger Stefan Mellin, valutaanalytiker vid Danske Bank, till Nyhetsbyrån Direkt.

Han noterar att inflationsförväntningarna dessutom sjönk bland arbetsmarknadens parter – en extra dålig signal.

– Det här var absolut en dålig dag för Riksbanken, säger han.

”En rejäl besvikelse”

Olle Holmgren, chefsstrateg vid SEB, konstaterar att det var en oväntat låg inflation i augusti, där särskilt kläder och livsmedel stod för överraskningen.

– Det här måste vara en rejäl besvikelse för Riksbanken. Vi låg redan under deras inflationsprognoser i slutet av året och kommer med stor sannolikhet att få göra en nedjustering efter det här. Riksbanken kommer att få problem med inflationen och det kommer att göra det svårare för dem att hålla fast vid den höjning de har runt årsskiftet, säger han.

”Bind inte räntan”

Frida Bratt, sparekonom på Nordnet, är inne på samma spår.

– Aj, aj. Inflationssiffran var en kalldusch för Riksbanken. Nu är det tillsammans med andra omständigheter, som sämre konjunktur och det faktum att stora centralbanker sänker sina räntor, ännu svårare för Ingves att fullfölja planerna på en höjning, säger Frida Bratt.

Har du bostadslån finns det all anledning att hålla koll på hur de missade inlationsmålen.

– Jag tror inte Riksbanken lyckas höja reporäntan och därför tycker jag man som bolånetagare ska hålla räntan rörlig och sätta undan till en buffert i stället. Då kan du också utnyttja bättre konkurrens på bolånemarknaden. Bevis på den ökade konkurrensen ser vi i augusti månads snitträntor, där framför allt storbankernas räntor ut till kund fallit. Bind inte räntan, säger hon.

Annons: