Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ingves: Boräntorna kommer fördubblas

Foto: HANNA FRANZéN/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: HENRIK ISAKSSON / IBL

Får Riksbanken rätt i sin räntebana kommer bolåneräntorna att fördubblas de kommande åren.

Den varningen kommer nu från Riksbankschef Stefan Ingves, som planerar att höja reporäntan i vinter. 

Är du orolig över dina bolån?

Riksbanken planerar att i december eller februari genomföra sin första höjning av reporäntan sedan 2011. Det kommer att få konsekvenser för hushållen, påpekade Riksbankchef Stefan Ingves vid en utfrågning i finansutskottet på torsdagen. 

– Flertalet hushåll har valt att låna till rörlig ränta och om vi får rätt kommer räntorna att stiga under överskådlig tid. Räntorna på bolån kommer då att fördubblas, sa Stefan Ingves. 

Enligt Riksbankens räntebana kommer reporäntan att ligga på 1 procent år 2021. Behåller bankerna sina marginaler och avståndet till reporäntan innebär det att bolåneräntorna då hamnar på omkring 3 procent, vilket blir just en fördubbling från dagens snitträntor på 1,5-1,6 procent. 

Flodén: "Hushållen ganska väl rustade"

Enligt Stefan Ingves är det viktigt att alla därför räknar igenom hur stora lån de kan ta och att det inte går att utesluta att enskilda hushåll kan komma i kläm när räntorna stiger.

– Har man räknat fel kommer säkert en och annan att ta konsekvenserna av det, sade han.

Vice riksbankschef Martin Flodén sade att hushållen räknar med stigande räntor och också klarar av det.

– Hushållen är ganska väl rustade för de blygsamma ränteförändringar vi ser framför oss, sade han.

Han påpekade dock att Riksbanken inte kan styra penningpolitiken efter de mest skuldsatta, och om inflationen skulle stiga mer än väntat måste Riksbanken agera med mer kraftfulla räntehöjningar, vilket skulle få större effekter på högt skuldsatta hushåll.

Räntehöjning i vinter

Bedömare räknar med att när Riksbanken höjer reporäntan i vinter med 0,25 procentenheter kommer bankerna att följa med uppåt – om än kanske inte hela vägen. Något som talar emot att bankerna höjer så mycket är att fler spelare dykt upp på bolånemarknaden med attraktiva bolåneerbjudanden. 

Andra experter har lyft fram det faktum att det är osäkert hur många gånger Riksbanken egentligen kommer hinna höja reporäntan, med tanke på signalerna om en vikande konjunktur. 

Frida Bratt: Så gör du när bolåneräntan stiger

1. Se över din boendeekonomi – hur väl klarar du en räntehöjning? Hur mycket högre blir dina räntekostnader varje månad?

2. Om du har hög belåningsgrad (skuld i förhållande till husets värde) och små marginaler i din ekonomi, överväg att binda. Men du behöver inte binda hela lånet, man kan med fördel ha flera olika bindningstider. 

3. Har du relativt låg belåning, god ekonomi med goda marginaler eller vet att du kommer att flytta de närmaste åren – bind inte. 

4. Spara till en buffert. Ett tips är att sätta av mellanskillnaden mellan dagens ränta och en ränta på tre procent på ett särskilt konto.

5. Passa på att amortera. När räntan fortfarande är låg bör du ha utrymme att amortera. När din skuld minskar skyddar du dig mot både stigande räntor och eventuella ytterligare prisfall. Stigande räntor gör dessutom att den "avkastning" du får på amorteringen som sparform – den ränta du slipper betala – stiger. 

6. Ställ in dig på att det varit några goda år med låga räntor som gett många av oss gott om utrymme att konsumera, men att det – om Riksbankens räntebana stämmer – kan ändras framöver. Du kan behöva ändra din konsumtion.

 

Annons: