Stefan Ingves, riksbanskchef.Stefan Ingves, riksbanskchef.
Stefan Ingves, riksbanskchef.
Kerstin af Jochnick, förste vice riksbankschef Foto: SVERIGES RIKBANKKerstin af Jochnick, förste vice riksbankschef Foto: SVERIGES RIKBANK
Kerstin af Jochnick, förste vice riksbankschef Foto: SVERIGES RIKBANK

Riksbanken lämnade reporäntan på minus

Publicerad

Här är Riksbankens besked om styrräntan: reporäntan lämnas oförändrad på -0,50 procent.

Höjningen av räntan väntas börja först under andra halvåret av 2018.

Presskonferensen om styrräntan hålls 11.00, men Riksbankschefen Stefan Ingves är inte med – han är nämligen sjuk i influensa.

På onsdagen kom så beskedet från Riksbanken: reporäntan lämnas oförändrad på -0,50 procent. Men styrräntan kommer att höjas, om än långsamt, meddelar Riksbanken. 

Höjningen av räntan väntas börja under andra halvåret av 2018. 

Styrräntan lämnad oförändrad

Banken beskriver att tillväxten i Sverige är hög men att ökningstakten sjunkit något den senaste tiden. Dessutom har lönerna ökat långsammare än väntat. Inflationstrycket har minskat och från 2019 väntas inflationen vara nära 2 procent. För att inte den svenska kronan ska öka för snabbt menar Riksbanken att det är nödvändigt med en fortsatt expansiv penningpolitik. Därför behåller man styrräntan oförändrad.

Riksbankchef Ingves hemma sjuk

Presskonferensen om styrräntan hålls 11.00 på onsdagen. Men Stefan Ingves är sjuk i influensa och är därför inte på plats. Snörpligt nog är även förste vice riksbankschef Kerstin af Jochnick sjukanmäld. 

 

https://twitter.com/riksbanken/status/963382531205881857

 

På sin hemsida skriver Riksbanken att både Ingves och Jochnick deltog via telefon på det penningpolitiska mötet där det beslutet om räntan togs.

I stället deltar vice riksbankschef Per Jansson och Jesper Hansson, chef för avdelningen för penningpolitik på presskonferensen.

 

LÄS MER: Riksbanken om räntan: Då kommer vi höja den 

Karin Selåker Hangasmaa
Karin Selåker Hangasmaa

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


NYTT NYHETSBREV: Dina Pengars krönikör Frida Bratt guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!

Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen