Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Riksbanken lämnade reporäntan på minus

Stefan Ingves, riksbanskchef.
Kerstin af Jochnick, förste vice riksbankschef Foto: SVERIGES RIKBANK

Här är Riksbankens besked om styrräntan: reporäntan lämnas oförändrad på -0,50 procent.

Höjningen av räntan väntas börja först under andra halvåret av 2018.

Presskonferensen om styrräntan hålls 11.00, men Riksbankschefen Stefan Ingves är inte med – han är nämligen sjuk i influensa.

På onsdagen kom så beskedet från Riksbanken: reporäntan lämnas oförändrad på -0,50 procent. Men styrräntan kommer att höjas, om än långsamt, meddelar Riksbanken. 

Höjningen av räntan väntas börja under andra halvåret av 2018. 

Styrräntan lämnad oförändrad

Banken beskriver att tillväxten i Sverige är hög men att ökningstakten sjunkit något den senaste tiden. Dessutom har lönerna ökat långsammare än väntat. Inflationstrycket har minskat och från 2019 väntas inflationen vara nära 2 procent. För att inte den svenska kronan ska öka för snabbt menar Riksbanken att det är nödvändigt med en fortsatt expansiv penningpolitik. Därför behåller man styrräntan oförändrad.

Riksbankchef Ingves hemma sjuk

Presskonferensen om styrräntan hålls 11.00 på onsdagen. Men Stefan Ingves är sjuk i influensa och är därför inte på plats. Snörpligt nog är även förste vice riksbankschef Kerstin af Jochnick sjukanmäld. 

 

https://twitter.com/riksbanken/status/963382531205881857

 

På sin hemsida skriver Riksbanken att både Ingves och Jochnick deltog via telefon på det penningpolitiska mötet där det beslutet om räntan togs.

I stället deltar vice riksbankschef Per Jansson och Jesper Hansson, chef för avdelningen för penningpolitik på presskonferensen.

 

LÄS MER: Riksbanken om räntan: Då kommer vi höja den 

Annons:

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!