Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Inflationen är för svag – ”jobbig siffra för Ingves”

Inflationen i februari kom in svagare än väntat och långt under Riksbankens prognoser.

– Det var en jobbig siffra för Ingves. KPIF-inflationen är nu fem tiondelar under Riksbankens prognos. Skulle inte inflationen studsa tillbaka igen nästa månad blir det besvärligt för Riksbanken, säger Michael Grahn, Danske Banks chefekonom i Sverige.

Det finns dock vissa förmildrande omständigheter, där bland annat livsmedelspriserna steg mer än väntat och avvikelsen från Riksbankens prognos för KPIF exklusive energi minskade något från i januari.

Det säger analytiker till Nyhetsbyrån Direkt.

– Det känns som om sannolikheten är ganska hög för att det inte blir någon räntehöjning från Riksbanken i höst”, säger Michael Grahn på Danske Bank.

Han säger att det underliggande fanns en del svagheter i bland annat priserna på resor och rekreation. Den svaga kronan verkar inte ha gett så mycket draghjälp.

– Årstakten för importerad inflation är -0,5 procent, vilket är lite märkligt med tanke på den svaga kronan. Det verkar som om kronförsvagningen vi haft hittills inte riktigt hjälper till att lyfta inflationen, än så länge, säger han.

 

 

Överraskade i januari

KPIF-inflationen sjönk till 1,9 procent i februari, från 2,0 procent i januari, vilket var klart under de 2,4 procent som Riksbanken räknat med och även något under de 2,0 procent, som var marknadens förväntningar enligt Infront Data.

Det kan dock noteras att Riksbankens prognos gjordes innan inflationen överraskade rejält på nedsidan i januari.

Inflationen mätt som KPIF exklusive energi var 1,4 procent, mot Riksbankens förväntningar på 1,7 procent och marknadens 1,5 procent.

– Det var svagare än vi väntat och det berodde framför allt på att elpriserna blev lägre än vi trott. Däremot steg livsmedelspriserna mer än vi räknat med. Det tycks som om den svagare kronan börjar sätta avtryck på livsmedelspriserna, säger Cathrine Danin, seniorekonom vid Swedbank.

Hon tillägger dock att om man tittat ner på hundradelar minskade avvikelsen från Riksbankens prognos något från i januari, när det gället KPIF exklusive energi.

Swedbank tror fortsatt på en räntehöjning i september.

Annons: