Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
 Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN

IMF: Höga bopriserna fortsatt hot för Sverige

Publicerad

Bostadspriserna utför fortsatt en risk i Sverige och det krävs ett skifte i boskatterna, annars kan sänkta ränteavdrag bli aktuellt.

Det konstaterar Internationella valutafonden, IMF, efter sin artikel IV-konsultation med Sverige i en rapport som publicerades på torsdagen.

De noterar att även om det skett en dämpning på bostadsmarknaden så är prisuppgången med 9 procent i årstakt fortsatt för hög. Uppdrivna bostadspriser och svårigheter att få en hyresrätt dämpar arbetskraftens rörlighet. Det krävs här en rad åtgärder, som att bibehålla ett ökat bostadsutbud, att fasa ut hyreskontrollerna och att ta bort incitamenten för ägande och skuldsättning.

Sammansättningen i fastighetstaxeringen bör skiftas, med minskade kapitalskatter som dämpar rörligheten samtidigt som fastighetsskatten höjs.

LÄS MER: Siffrorna avslöjar hur bomarknaden viker 

"Om inte fastighetsskatten kan höjas kommer det att bli avgörande att minska ränteavdragen för att lätta på efterfrågan och motverka skuldsättning", skriver IMF.

De framhåller också att de striktare amorteringskrav som Finansinspektionen framfört bör antas snart, och att avgiften för att lösa bundna bolån bör tas bort.

LÄS MER: Så mycket dyrare blir det om ränteavdraget kapas – tabell

Förstärkningen av Finansinspektionens förmåga att säkra den finansiella stabiliteten bör också fullbordas, enligt IMF. Regeringens ansvar för godkännande bör bara användas som en nödbroms. Nordeas flytt av huvudkontoret till Finland kommer att kräva bra övervakande arrangemang bland ansvariga myndigheter, och det bör inte minska Nordeas kapital.

IMF noterar också att Sverige bör säkra att bankerna har tillräckligt med likvida medel i euro och dollar, och att Riksbanken har en tillräckligt stor valutareserv för att kunna säkra den finansiella stabiliteten.

Nyhetsbyrån Direkt

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen