Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ilska hos de boende: ”Vi fick avloppsvatten på fel ställen”

Norra Tornen i Hagastaden.Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / IBL / MEDIABILD /IBL IBL BILDBYRÅ
79&Park på Gärdet i Stockholm.Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL
Vd:n Oscar Engelbert med sin fru Giovanna Battaglia.Foto: STELLA PICTURES
Biografen.

Tvister, bråk och byggfel kantar flera av bostadsutvecklaren Oscar Properties nybyggen.

Det avslöjar tidningen Byggnadsarbetaren som granskat årsredovisningar från flera bostadsrättföreningar.

– Dagvattenledningarna var inte rätt kopplade. Vi fick avloppsvatten på fel ställen, berättar en föreningsordförande tidningen pratat med.

I medier kallas bostadsutvecklaren Oscar Properties ofta lyxbyggare, eftersom byggprojekten både är spektakulära och dyra sett till Stockholms snittpriser.

Två av de mer uppmärksammade projekten är 79&Park på Gärdet, där fasaden klätts in med cederträ, och Norra Tornen i den framväxande Hagastaden.

Oscar Properties har också varit marknadsledande när det kommer till att omvandla nedlagda fabriker, biografer eller posthus till hypermoderna bostadsrätter.

Bostadsutvecklaren har vuxit så det knakar och 2018 räknar man med att 700 nya bostäder tas i bruk.

Gemensamt för Oscar Properties projekt är enligt det börsnoterade bolaget ”att skapa starka boendekoncept, där arkitektur och design är viktiga element.”

En granskning som tidningen Byggnadsarbetaren gjort visar att flera bostadsrättföreningar har varit i konflikt med Oscar Properties kring bygg- och konstruktionsfel, vilket framkommit när tidningen gått igenom föreningarnas årsredovisningar.

 

”Tråkigt att man ska behöva hota”

I artikeln intervjuas en ordförande i en bostadsförening i ett av Oscar Properties mer uppmärksammade konverteringsprojekt.

Här har föreningen påtalat om brister med ventilationen och felaktigt kopplade dagvattenledningar.

Konstruktionsfelen man menar Oscar Properties gjort sig skyldiga till har inneburit åtskilliga timmar av extrajobb för styrelsen, och även innefattat hot om rättsliga åtgärder innan felen rättats till.

– Det är tråkigt att man ska behöva hota med saker för att få det man har rätt till, men vi har varit tvingade att ta till sådana åtgärder, säger ordföranden i den aktuella föreningen till Byggnadsarbetaren. 

 

Svarta listan: 9 Oscar Properties-föreningar med problem

Tidningen Byggnadsarbetarens reporter Johan Fryk har granskat flera av bostadsrättsföreningarnas årsredovisningar för Oscar Properties-hus:

Sandhamnsgatan 39, Östermalm: Enligt årsredovisningen från 2015 saknade fyra lägenheter godkänd ventilation. Styrelsen skriver om ”långvariga besvär”.

Glödlampsfabriken, Hammarby sjöstad: Felaktigt utförda anläggningsarbeten som ledde till översvämningar två gånger. Föreningen tvingades bryta upp golv och väggar. Fel på ventilationen i flera lägenheter, vilket gett bullerproblem. En fasad har gjorts om totalt, efter påvisade fel.

Kampementparken, Östermalm: Enligt föreningsstämman 2013 har man processat med Oscar Properties för att få felaktiga friskluftsdon utbytta. Isolering och tätning i taklägenheter har gjorts om på grund av brister. Styrelsen skriver också om fuktskadade lägenheter och att fasaden måste tätas.

Läderfabriken, Nacka: Ett tak behövde bytas ut på grund av en felkonstruktion. Sprickor i väggputs och andra fel har också rättats till.

Biografen, Vasastan: Köpare i Brf Biografen har tidigare vittnat i medier om att föreningens interimsstyrelse – med representanter tillsatta från Oscar Properties – inte berättade att taket på föreningens hus höll på att säljas för nya bostadsprojekt.

Brf Båtturen 1, Hammarby sjöstad: Har tvistat med Oscar Properties om en lokal som skulle omvandlas till lägenheter. ”Förhandlingar till av parterna juridiska ombud vilket har lett till avsevärda kostnader för BRF Båtturen 1”, står det i årsredovisningen för 2014.

Karlavägen 76, Östermalm, Stockholm: Årsredovisningen från 2016 visar att man har haft en tvist med Oscar Properties interimsstyrelse, som lät en boende bygga ut i delar av trapphuset.

Nybrogatan 57, Östermalm: Byggbrister i en lokal som hyrs ut. Höga renoveringskostnader, som Oscar Properties ersatte med 100 000 kronor.

Posthuset, Kungsholmen: Har fört en process mot byggherren för att få ut pengar.

Källa: TIDNINGEN BYGGNADSARBETAREN

 

Monica Nygren, kommunikationsansvarig på Oscar Properties, säger att man i dag inte ligger i några tvister med bostadsrättsföreningar.

– Många av de här föreningarna är bostadsrätter från tidigare när vi inte hade ett eget byggbolag. Vi tar självklart ansvar och åtgärdar de fel som uppstår. Problematiken är att det ibland kan dra ut på tiden eftersom det rör sig om garantiärenden. Det kan det vara så att bostadsrättsföreningen upplever att det kan ta väldigt lång tid, säger Monica Nygren till Dina Pengar.

Hon säger också att en orsak till att Oscar Properties startade ett byggbolag för ett par år sedan var att man tidigare inte fick den kvalitet som önskades.

 

En höst av svarta rubriker

Artikeln i Byggnadsarbetaren kommer efter en period av flera svarta rubriker för Oscar Properties.

• Avhoppare från två byggprojekt på Östermalm (Brf Riddaren 5 på Nybrogatan och 79&Park på Gärdet) vände sig i oktober till Kronofogden för att kräva tillbaka handpenningar efter försenade projekt.

• Beslutet att rea ut bostäder i fem av projekten har skapat missnöje hos grannar som köpt sina lägenheter till fullpris.

• Prestigeprojektet Norra Tornen i Hagstaden har kantats av problem, vilket byggnadsarbetare larmat om och kallat arbetsplatsen ”Värsta bygget någonsin”.

• Samtidigt har vd:n för Oscar Properties, Oscar Engelbert,  sålt ut allt mer av sitt aktieinnehav i bolaget.

• Skriverierna under hösten fick Oscar Engelbert att köpa helsidesannonser i tidningarna Svenska Dagbladet, Dagens Nyheter och Dagens industri där han under rubriken ”Ryktet om vår död är betydligt överdrivet” försökte tvätta bort krisstämpeln.

• I oktober meddelade Oscar Properties att man går back med över hundra miljoner senaste kvartalet. Prissänkningar av nybyggda bostadsrätter pekas ut som tyngsta orsaken.

 

Ska satsa på billagare bostadsrätter

I en intervju i Dagens industri i helgen öppnade Oscar Properties vd Oscar Engelbert för att frångå tidigare koncept och även satsa på billigare bostadsrätter i tillväxtorter.

– I dagens marknadsläge tror jag att man måste hitta nya spännande möjligheter. Genom den här breddningen av Oscar Properties blir vi mindre påverkade av marknadssvängningar och får fler ben att växa verksamheten på framöver, berättade Oscar Engelbert för Di. 

Beskedet fick aktiekursen att stiga på måndagen.

 

Annons: