Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ikeas miljösatsning på ren energi i alla hushåll

Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Nu försöker Ikea få hushållen i Storbritannien att gå över till förnybar energi.

Enligt möbeljätten skulle hushållen spara runt 3 600 kronor per år.

Kampanjen heter ”Big Clean Switch” och de pressar priserna på den hållbara miljömarknaden, skriver The Guardian.

Den svenska möbeljätten Ikea har anslutit sig till kampanjen ”Big Clean Switch” för att få till ett kollektivt byte till förnyelsebar energi. Om hushållen i Storbritannien byter skulle de kunna spara runt 300 pund, ungefär 3600 svenska kronor på gas och el.

Big Clean Switch beskriver sig själva som ett företag som gör "profit med ett syfte". På sin hemsida listar de enbart energiföretag som kan garantera kunderna 100 procent förnyelsebar energi från sol, vind och vatten.

De brittiska hushållen kan registrera sig på företagets hemsida. Sedan förhandlar Big Clean Switch med energiföretagen med enbart förnyelsebar energi för att få fram det bästa priset för kunderna. Priset annonseras 6 mars, sedan får kunderna bestämma om de vill byta bolag.

För varje kund som växlar över får Ikea provision och pengarna kommer användas till hållbara samhällsprojekt i området där varuhuset ligger.

Ikea vill göra det enkelt att välja hållbart

Hege Sæbjørnsen, Ikeas hållbarhetschef säger att genom att fördelen med länkas samman många in en stor kampanj är att det blir lättare för konsumenten att göra hålbara val. 

– Vi hoppas att växlingen till förnybar el blir lättare, tillgängligare och prisvärt för alla, säger hon.

Enligt Big Clean Switch använder i dag 25 procent av de brittiska hushållen förnybar energi. Frågan är om skiftet kommer pressa ner priserna hos aktörerna på elmarknaden som i dagsläget erbjuder förnyelsebar energi.