Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”I det läget lär priserna på bostäder falla”

Annika Winsth, Nordea.Foto: Jonas Eng / Jonas Eng
Foto: HENRIK ISAKSSON/TT / HENRIK ISAKSSON TT NYHETSBYRÅN

”Börsrasen är många medvetna om, men även räntemarknaderna påverkas med risk för högre räntor.”

Det skriver Annika Winsth, chefsekonom på Nordea.

I fyra kommentarer i Expressen kommer hon utifrån sina bedömningar att förklara coronakrisens inverkan på ekonomin i stort och smått.

I dag: Det kan hända med bostadsmarknaden.

 

Räntemarknaden är satt under press. Riksbanken vidtar åtgärder för att inte bostadsräntorna ska stiga. En bostadskris nu vore förödande.

Låt oss hoppas att vi inte hamnar där, men redan nu är risken för prisfall på bostäder större än för att de ska stiga. Grovt kan man säga att om du måste sälja i närtid så gör det så snart som möjligt. Ska du köpa kan det vara klokt att avvakta.

Ränteläget och arbetsmarknaden är de två viktigaste parametrarna för bostadsmarknaden.

Om vi börjar med räntan så har pandemin satt avtryck på finansmarknaderna. Börsrasen är många medvetna om, men även räntemarknaderna påverkas med risk för högre räntor.

I detta pressade läge vore det mycket olyckligt om hushållen fick högre bolåneräntor. Det särskilt då skuldsättningen är hög och många lånar till rörligt ränta och därmed påverkas omgående.

 

Kommer vi tillrätta med virusspridningen till sommaren är min bedömning att det inte händer så mycket på bostadsmarknaden

 

Riksbanken har därför fattat beslut om att stödköpa bostadsobligationer, vilket betyder att de håller nere räntan. Riksbanken står nu i stort sett som garant för att bostadsräntorna ska förbli låga i närtid. Det är klokt i nuvarande läge.

Arbetsmarknaden har varit mycket stark de senaste åren och sysselsättningen har legat på en historiskt hög nivå. Det har skapat goda förutsättningar för hushållen. Nu tvärvänder arbetsmarknaden och risken är att arbetslösheten stiger kraftigt. I den miljön blir hushållen mer försiktiga och det lär påverka bostadsmarknaden då det är en av de större investeringar vi som hushåll gör.

Under hösten har det varit säljarens marknad, många vill köpa och objekten är få, vilket har gjort att priserna stigit. Den utvecklingen lär nu brytas, men hur länge och med hur mycket beror på hur krisen i övriga ekonomin utvecklas.

Kommer vi tillrätta med virusspridningen till sommaren och ekonomin kan öppna upp igen under hösten är min bedömning att det inte händer så mycket på bostadsmarknaden. Både säljare och köpare blir mer avvaktande fram till dess.

 

Då lär utbudet av bostäder vara större än efterfrågan och priserna faller

 

Lyckas vi däremot inte bromsa spridningen och det pressade ekonomiska läget består i höst blir situationen betydligt mer allvarlig. Permitteringar och varsel övergår då i arbetslöshet och risken är att den blir mycket hög. Då lär utbudet av bostäder vara större än efterfrågan och priserna faller. Blir det så illa att människor tvingas sälja på grund av pressad ekonomi kan det bli stora rörelser.

I det läget bör myndigheter fatta beslut om att lätta på regelverken på bostadsmarknaden och politiker stötta hushållen med ekonomisk stimulans. Vid risk för en bostadskrasch är det nödvändig och klok politik.

ANNIKA WINSTH

TV: ”Vi kommer att se effekter på bostadsmarknaden i närtid”

Annons: