Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hyra i andra hand – nya reglerna som gäller nu

Foto: ANDERS YLANDER / GT / TT / GT/EXPRESSEN

Nu blir det både krångligare och lättare att hyra ut sin hyresrätt i andra hand.

Den nya lagen gäller från 1 oktober 2019.

Här reder vi ut vad det betyder för dig som hyresgäst och för dig som vill hyra ut.

Hur hög får hyran vara i andra hand?

Grundregeln är att man inte får ta ut högre hyra än förstahandshyran. Om man hyr ut möblerat får man lägga på max 15 procent, och utöver det får man ta avgifter för el och bredband som motsvarar den faktiska kostnaden.

Den som hyr ut i andra hand måste ha tillstånd

Om du vill hyra ut din lägenhet i andra hand måste du fråga hyresvärden. Om du inte gör det riskerar du att bli av med ditt kontrakt, värden behöver inte ens ge dig en varning först.

Dessutom kan du bli av med kontraktet om du tar för mycket betalt, och har du samtidigt inte berättat för hyresvärden kan straffet bli böter och i värsta fall fängelse.

De nya reglerna gäller inte äldre kontrakt

Det innebär att de här reglerna bara gäller för andrahandskontrakt som är skrivna efter den 1 oktober 2019. Den som hyr ut riskerar inte böter eller fängelse om kontraktet är skrivet före det datumet.

Större chans att få tillbaka på hyran

Om du tror att du har fått betala för mycket för att hyra i andra hand kan du få tillbaka en del av pengarna. Med de gamla reglerna kunde du få tillbaka pengar för ett år bakåt i tiden. Nu kan du få tillbaka pengar två år bakåt. Du måste begära pengar tillbaka senast tre månader efter att du flyttat ut.

Om du vill ansöka om pengar tillbaka vid för hög hyra måste du vända dig till hyresnämnden. 

Det är skillnad på hyresrätt och bostadsrätt

Om man hyr ut en bostadsrätt i andra hand får man ta ut mer i hyra. De nya reglerna gäller bara för andrahandsuthyrning av hyresrätter.

Hyresgästen sålde av hans hus på webben

Enligt Roger är det inte han själv som lagt ut annonserna – utan hans hyresgäst.
Annons: