Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Husprisernas reaktion efter nya kraven

Priserna på småhus steg med 4 procent under maj-juli jämfört med föregående tre månader.
Foto: Colourbox.com

Priserna på villor fortsätter att stiga, trots amorteringskravet och en mer orolig världsekonomi.

Amorteringskravet som infördes den 1 juni tycks inte ha haft någon dämpande effekt på småhusmarknaden. Priserna på småhus steg med 4 procent under maj-juli jämfört med föregående tre månader.

Jämfört med samma period förra året steg priserna med 10 procent. Det visar Småhusbarometern från Statistiska centralbyrån (SCB).

Oro syns inte på priserna än

SEB:s boprisindikator från början av juli visade att allt fler tror på fallande bostadspriser, efter osäkerheten på världsmarknaden i samband med brexit. Men det märks alltså inte än på villorna.

LÄS MER: Allt fler tror på fallande bopriser

Mest stiger villapriserna i Jämtlands och Gotlands län, där priserna har gått upp med 12 respektive 7 procent jämfört med förra tremånadersperioden.

Priserna sjunker i Kalmar och Halland

I storstadsregionerna stiger huspriserna med 2-4 procent, medan de sjunker med omkring 1 procent i Kalmar och Halland.

Jämfört med samma period förra året stiger dock priserna i samtliga län. Störst prisuppångar mot förra året har Stockholm och Jämtland med 14 procent vardera, följt av Uppsala och Gotland med 13 procent. Lägst prisuppgång har Norrbotten med 4 procent.

I snitt kostar en villa i Sverige nu 2,8 miljoner kronor.

LÄS MER: Storbankerna hårdare än amorteringskravet

Annons: