Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hemnet – så ändrar sig bostadspriserna 2020

Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / IBL / MEDIABILD /IBL IBL BILDBYRÅ
Foto: FOTOGRAFERNA HOLMBERG TT NYHETSBYRÅN

Fundamentala faktorer talar för att bostadspriserna kan komma att stiga något under 2020.

Det är osannolikt med både sjunkande priser eller att prisuppgångarna skulle dra i väg som de gjorde för några år sedan.

– Vi ser en ökad optimism bland bostadsköparna, ett minskat utbud, snabbare försäljningar och en högre budpremie. Det ser vi i dag och det har förstärkts i slutet av året, säger Hemnets talesperson Staffan Tell.

Till detta kommer en historiskt låg ränta, en fortsatt stark arbetsmarknad, en fortsatt bostadsbrist samt troligen även oförändrade kreditrestriktioner.

– Om vi antar de här faktorerna hålls konstanta ser vi sammanfattningsvis mycket som talar för stabila, kanske något uppåtgående priser under 2020. Det är osannolikt både att det drar ned på nedsidan eller drar i väg 10–15 procent som vi såg för några år sedan, säger Staffan Tell när Hemnet presenterade sin årskrönika på måndagen.

Staffan Tell noterade att boprisförväntningarna bland Hemnets besökare stigit kraftigt under 2019.

– Vi har haft en dramatisk förändring i år. Det blir intressant att se vad som händer när Riksbanken nu väntas höja räntan igen, sade han.

Återhämtning 2019

Hemnets analytiker Erik Holmberg påpekade att boprisförväntningarna ganska väl visar sig leda den faktiska prisutvecklingen.

Han noterade också att bostadsutbudet visat en sjunkande trend i år, där det kraftiga utbudet som byggdes upp i slutet av 2017 börjat minska, särskilt tydligt nu under hösten.

Samtidigt har försäljningstiderna sjunkit något i år, även om de är längre än de var för några år sedan, före turbulensen 2017. Budpremierna, skillnaden mellan utgångspris och slutpris, sjönk till noll hösten 2017, men har nu stigit på senare tid, med en tydlig uppgång nu i höst.

– Vi hade ett stökigt 2017, ett trögt 2018 och en återhämtning 2019, även om det är långt ifrån den hetaste perioden tidigare, sade Erik Holmberg.

Han noterade att andelen återpubliceringar är kvar på ganska höga nivåer, vilket Hemnet kopplar till ett ändrat beteende där fler nu säljer innan de köper en ny bostad och därmed har tid att vänta in rätt pris.

 

Annons:

Nyproduktion minskar

Utbudet av nyproduktion har också börjat minska, drivet av en kraftig nedgång i Stockholm. Utbudet av nyproducerade bostadsrätter har nått nya toppnivåer i Västra Götaland och Skåne under hösten.

– Det är framför allt i Stockholm nyproduktionen minskar, sade Erik Holmberg.

TV: ”Ska det inte kosta att bo?”

Annons: