Hemnet: Rekordmånga bostadsrätter är till salu

Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL
Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL

Förra veckan fanns det 15 272 bostadsrätter till salu på bostadssajten Hemnet, vilket är ett nytt rekord.

Det visar statistik från Hemnet som Nyhetsbyrån Direkt tagit del av.

Hemnets talesperson Staffan Tell:

– Vi har nu ett rekordutbud av bostadsrätter. Det beror på att försäljningstiderna har ökat, vilket har byggt upp ett större lager av bostäder. Samtidigt har vi haft en högre byggtakt. Statistiken för utbudet gäller visserligen succession, men nyproduktion blir ju succession senare så det påverkar säkerligen utbudet också.

Så långt tillbaka som Hemnet har jämförbar statistik, 2014, har utbudet av bostadsrätter till salu aldrig varit högre än det var förra veckan.

Tidigare rekordnotering var från vintern 2018, innan det skärpta amorteringskravet trädde i kraft.

– Det finns många andra tecken som pekar i en positiv riktning på bostadsmarknaden, men allt annat lika brukar ett större utbud innebära en prispress när det blir en större konkurrens för säljarna. Det finns samtidigt en press upp på priserna och nu får vi se vilken vågskål som väger tyngst, säger Staffan Tell.

Det kan noteras att utbudet i Stockholms län inte är rekordhögt. Det har varit högre både inför det skärpta amorteringskravet och på hösten 2017, när oron på bostadsmarknaden var som störst.

– Det är utanför Stockholm som utbudet framför allt ökar. Det kan bli något att håll koll på framöver. Som det ser ut nu kommer vi att ha ett stort utbud en tid framöver, säger Staffan Tell.