Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hemnet: Bostadspriserna är på väg mot mot rekordnivåer

Foto: HENRIK ISAKSSON / IBL

Boprisförväntningarna bland besökarna på bostadssajten Hemnet stiger i september till den högsta nivån någonsin.

–– Det är anmärkningsvärt hur bostadspriserna stått emot coronakrisen, säger Hemnets analytiker Erik Holmberg till Nyhetsbyrån Direkt.

Hemnets köparbarometer är nu högre än den var före corona, vilket är ett tydligt styrkebesked för bostadsmarknaden trots att arbetslösheten stigit och konjunkturen försämrats.

–– Att bostadsköparna ser detta skapar sannolikt en tro på bostadsmarknaden som leder till de här rekordhöga prisförväntningarna”, säger Hemnets analytiker Erik Holmberg.

Bland besökarna på Hemnet som planerar att köpa bostad räknar nu rekordhöga 44 procent med stigande bostadspriser de närmaste sex månaderna, upp från 34 procent för en månad sedan.

Andelen som tror på sjunkande priser minskar samtidigt, till rekordlåga 13 procent, från tidigare 20 procent.

Från rekordlågt till rekordhögt – på 5 månader

På fem månader, sedan i april, har därmed boprisförväntningarna gått från att vara rekordlåga till att nu alltså vara på en rekordhög nivå.

–– Vi har både haft de högsta och lägsta förväntningarna liksom den största nedgången och den största återhämtningen mellan två månader, så det har svängt snabbt, konstaterar Erik Holmberg.

Han säger vidare att de höga prisförväntningarna talar för en fortsatt stark utveckling för bostadspriserna i höst.

”Säljarens marknad”

–– Villamarknaden är redan säljarens marknad, med rekordlågt utbud och ett stort intresse. Bostadsrättsmarknaden går mer och mer åt det hållet, med höga säljvolymer samtidigt som det kommer ut färre nya annonser. Även om det skulle komma nya coronautbrott som påverkar ekonomin visar det som hänt att bostadsmarknaden står emot. Så det är en ganska ljus bild nu, säger Erik Holmberg.

TV: Bostadsbidraget många unga missar

Annons: