Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Handelsbanken pudlar – tar bort kritiserad avgift

Handelsbanken tar bort den kritiserade avgiften.
Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL
Det kunde bli dyrt för den som ville byta lån.
Foto: Shutterstock

De senaste veckorna har Svenska Dagbladet rapporterat om att Handelsbankens kunder tvingas betala en straffavgift för att flytta rörliga lån.

Något som fått flera kunder att reagera.

Nu backar banken – och tar bort avgiften.

Under förra veckan avslöjade Svenska Dagbladet att Handelsbanken låter de kunder som vill byta bank med ett rörligt lån måste betala en ränteskillnadsersättning. Banker tar vanligtvis ut ränteskillnadsavgiften när man väljer att lösa ett bundet lån i förtid. 

Men på Handelsbanken har man ansett att det som kallas ett rörligt lån egentligen inte är det – då det numera är bundet på tre månader. Ett argument som ingen av de andra storbankerna använt sig av.

Nu backar även Handelsbanken, skriver SvD på torsdagen.

– Med anledning av artikeln uppstod det en diskussion bland kontoren, särskilt på det fåtal som tog ut avgiften. Det ledde till att de beslutade att inte ta ut ränteskillnadsersättning på tre-månaderslån, säger Mats Olsson på bankens pressavdelning till tidningen.

Även Danske Bank tar bort avgiften

Danske bank har tidigare uppgett för SvD att de också tar ut en avgift om man vill lösa ett lån som är bundet på tre månader – alltså det som vanligtvis kallas ett rörligt lån. Men deras pressavdelning uppgav sedan att även de kommer att sluta med den typen av avgift.

– Anledningen är att vi vill underlätta rörligheten och undvika den  inlåsningseffekt som avgiften kan medföra, säger pressansvarig på Danske Bank, Anna Sundblad, till tidningen.

Den avgift som Handelsbanken krävt har kunnat kosta privatpersoner stora summor. En av dem som SvD varit i kontakt med skulle byta ett lån som gick ut den 1 mars, men där flytten sker en vecka efter. Vilket innebar att lånet automatiskt hann bindas på ytterligare tre månader.

Något som skulle komma att kosta honom 7 000 kronor.

– Gemene man tror ju inte att det är så här när det handlar om rörliga  bolån. Banken vinner på att göra så här, för det är inte så enkelt för  konsumenterna att förstå eller upptäcka, säger mannen till tidningen.