Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Han tjänar 200 000 på att hyra ut sin lägenhet

Airbnb är en sann guldgruva för vissa svenska användare.

Svenska Dagbladet har pratat med en användare som uppger att han tjänar 200 000 kronor årligen på att hyra ut sin lägenhet i Stockholm.

Samtidigt riktar hotellorganisationen Visita en känga mot uthyrningstjänstens  skattemoral.

Allt fler får upp ögonen för den snabbt växande sajten Airbnb, där användarna hyr ut sina lägenheter till andra människor.

Svenska Dagbladet har varit i kontakt med en svensk 25-åring, som de benämner som Adam.

2000 kr per natt

Han berättar för tidningen att han räknar med en stor förtjänst för uthyrningen av hans 60 kvadratmeter stora lägenhet på Södermalm i Stockholm. Han uppger att han hyrt ut sin lägenhet under de tre sommarmånaderna för 2 000 kronor per natt, vilket totalt sett innebär 150 000 kronor.

- Eftersom jag är borta mycket från lägenheten kan jag också hyra ut på lågsäsong, men då är det inte lika många turister i Stockholm, så då sjunker priset till 1 000 kronor per dygn, säger han till SvD.

Trots att svenska skatteregler gynnar uthyrning genom skatteavdrag på 40 000 kronor per år, förmedlar nu amerikanska sajter som Airbnb mycket större belopp till enskilda lägenhetsinnehavare, skriver SvD.

Hotar inte hotellnäringen – än

Branschorganisationen Visita - som organiserar landets hotellägare - är medveten om den snabbt ökande uthyrningen via Airbnb.

Men än så länge hotar det inte hotellnäringen.

– Omfattningen är inte så stor att vi hittills kan se att beläggningen på hotellen minskar, säger Clemens Wantschura, som är branschutvecklingschef vid Visita till tidningen.

Finns risker

Clemens Wantschura hävdar också att Airbnb medför vissa risker.

– Det handlar om sådant som brandsäkerhet, men också risken för prostitution och trafficking. Det innebär också ett stort skatteundandragande. När Airbnb i USA gör reklam för att de inte rapporterar till skattemyndigheter luktar det lite unket, säger han till SvD.

Uthyrningssajten har stött på problem i en rad länder. Förra året dömde en spansk domstol sajten att betala böter efter att företaget brutit mot en lag om att alla fastigheter som hyrs av turister måste registreras, rapporterade The Guardian enligt Travel News. I Berlin har myndigheterna infört en ny lag som förbjuder regelbunden uthyrning utan tillstånd, skriver Travel News.