Han tjänar 200 000 på att hyra ut sin lägenhet

Publicerad

Airbnb är en sann guldgruva för vissa svenska användare.

Svenska Dagbladet har pratat med en användare som uppger att han tjänar 200 000 kronor årligen på att hyra ut sin lägenhet i Stockholm.

Samtidigt riktar hotellorganisationen Visita en känga mot uthyrningstjänstens skattemoral.

Allt fler får upp ögonen för den snabbt växande sajten Airbnb, där användarna hyr ut sina lägenheter till andra människor.

Svenska Dagbladet har varit i kontakt med en svensk 25-åring, som de benämner som Adam.

2000 kr per natt

Han berättar för tidningen att han räknar med en stor förtjänst för uthyrningen av hans 60 kvadratmeter stora lägenhet på Södermalm i Stockholm. Han uppger att han hyrt ut sin lägenhet under de tre sommarmånaderna för 2 000 kronor per natt, vilket totalt sett innebär 150 000 kronor.

- Eftersom jag är borta mycket från lägenheten kan jag också hyra ut på lågsäsong, men då är det inte lika många turister i Stockholm, så då sjunker priset till 1 000 kronor per dygn, säger han till SvD.

Trots att svenska skatteregler gynnar uthyrning genom skatteavdrag på 40 000 kronor per år, förmedlar nu amerikanska sajter som Airbnb mycket större belopp till enskilda lägenhetsinnehavare, skriver SvD.

Hotar inte hotellnäringen – än

Branschorganisationen Visita - som organiserar landets hotellägare - är medveten om den snabbt ökande uthyrningen via Airbnb.

Men än så länge hotar det inte hotellnäringen.

– Omfattningen är inte så stor att vi hittills kan se att beläggningen på hotellen minskar, säger Clemens Wantschura, som är branschutvecklingschef vid Visita till tidningen.

Finns risker

Clemens Wantschura hävdar också att Airbnb medför vissa risker.

– Det handlar om sådant som brandsäkerhet, men också risken för prostitution och trafficking. Det innebär också ett stort skatteundandragande. När Airbnb i USA gör reklam för att de inte rapporterar till skattemyndigheter luktar det lite unket, säger han till SvD.

Uthyrningssajten har stött på problem i en rad länder. Förra året dömde en spansk domstol sajten att betala böter efter att företaget brutit mot en lag om att alla fastigheter som hyrs av turister måste registreras, rapporterade The Guardian enligt Travel News. I Berlin har myndigheterna infört en ny lag som förbjuder regelbunden uthyrning utan tillstånd, skriver Travel News.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen