Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Han grundade Hemnet – fick bara 15 000 för idén

”Jag var livrädd för att någon skulle komma på det snäppet innan. Grundidén var att kunderna skulle finna alla objekt från Sveriges mäklare på samma ställe”, berättar Bengt Bjartorp. Foto: NYNÄSHAMNSPOSTEN

Han förändrade den svenska bostadsmarknaden.

Men när Hemnet såldes fick den okände grundaren Bengt Bjartorp, 68, inte en krona.

15 000 kronor har han totalt tjänat på sin idé.

– Hade jag varit lite förutseende hade jag haft femton miljoner i dag, säger han i podden "Kapitalet".

Den före detta mäklaren Bengt Bjartorp från Nynäshamn är relativt okänd för den breda massan i Sverige. Ändå var det han som grundade den så populära bostadssajten Hemnet – som i dag har tre miljoner besökare varje vecka.

Podcaste "Kapitalet" har nu träffat den forne affärsmannen i Portugal, där han berättar om idén som vände upp och ner på hela bostadsmarknaden.

Tröttnade på tidningsannonser

Året var 1997. Bengt Bjartorp hade tröttnat på att betala för dyra tidningsannonser och kom på att man i stället kunde sälja annonser online. Det var på den tiden internet började bli allt vanligare i de svenska hemmen.

 

LÄS MER: Bostadsjakten som blev en miljonaffär 

 

– Jag var livrädd för att någon skulle komma på det snäppet innan. Grundidén var att kunderna skulle finna alla objekt från Sveriges mäklare på samma ställe, berättar Bengt Bjartorp i "Kapitalet", som även Breakit har skrivit om.

Hemnet blev, som bekant, en framgångssuccé.

Men grundaren själv har bara fått ut 15 000 kronor av affären. När Hemnet lanserades 1998 hade Bjartorp i princip gett bort sin idé. Bostadssajten delades upp mellan fyra stora ägare inom mäklarsamfundet.

Tjänade bara tusenlappar på Hemnet

– Jag fick 15 000 och det var väl ungefär vad jag lagt ut. Hade jag varit lite förutseende och sagt att jag kunde få behålla en del hade jag haft femton miljoner i dag, säger Bjartorp i "Kapitalet".

 

LÄS MER: Mäklare rasande efter Hemnet-försäljningen 

 

Han är dock inte bitter, berättar han. Det räcker för honom att ha gjort en bra sak för branschen.

Hemnet såldes till investmentbolaget General Atlantic i slutet av förra året. Prislappen blev två miljarder kronor.

Annons: