Gatorna med flest inbrott där du bor

Publicerad

Med sommaren ökar risken för inbrott.

Ligor härjar över hela landet och innebär ett osäkerhetsmoment för alla som reser bort på helger och semestrar.

– De ringde från vaktbolaget och sa: ”Ert larm har gått. Vi ser på kamerorna att det befinner sig en person i ert vardagsrum, ska den personen vara där?”, berättar TV4-journalisten Jens B Nordström som nyligen drabbades av inbrott.

I listan nedan kan du se hur din kommun, ditt bostadsområde och till och med din gata drabbats av ovälkomna gäster senaste året.

Polisen informerar om flera åtgärder du kan vidta för att göra det svårare för tjuven.

5 förebyggande åtgärder

1. Se över skalskyddet: Man behöver kanske komplettera med ett aluminiumskydd utanför träkarmarna på altandörren.

2. Tänd ljuset: Tänd innebelysningen även när du inte är hemma. När man inte tänder upp i huset gör det direkt att det blir ett intressant objekt. Tjuvarna jobbar dygnet runt. De chansar inte.

3. Grannsamverkan: Alla som inte har där att göra är intressanta, bilar som inte känns igen och så vidare. Det gäller att ha bra kontakt med grannarna.

4. Timer på lamporna: Se till så att det tänds upp om någon går på baksidan. Oftast sker inbrotten på baksidan av huset där insynen är som sämst.

5. Udda förvaring: Många av inbrotten sker när tjuvarna klättrar in i sovrummen för där finns ofta smycken och värdesaker. Det kan vara läge att flytta runt dem i hemmen.

Tänk på att man inte automatiskt är skyddad från bostadsinbrott bara för att man har larm. Polisen varnar för att många tjuvar tar sig in via sovrum, som ofta saknar larm.

Slarv kan föra dig ersättningslös

Ur ett försäkringsperspektiv är det också viktigt att inte slarva och göra det lätt för tjuven – och dig ersättningslös.

Det här kan påverka huruvida du har rätt till ersättning eller inte:

1. Dörrar: Alla ytterdörrar ska vara låsta. Altan-, terrass- och balkongdörrar ska vara låsta eller stängda och reglade inifrån.

2. Fönster: Alla fönster ska vara låsta eller stängda och reglade inifrån om inte någon är hemma och har tillsyn över bostaden. Fönster en trappa upp kan vara öppet för vädring under högst 24 timmar om du är borta från bostaden. Kan vara öppet nattetid om det är ett rum där någon befinner sig.

3. Nycklar: Nyckel får inte lämnas kvar eller gömmas i närheten av bostaden.

4. Låsbyte: Har du anledning att misstänka att någon obehörigen innehar nyckel till bostaden måste du omedelbart byta lås.

5. Rimlig tillsyn: Om du har varit hemma och haft "rimlig tillsyn" över bostaden så blir det ingen nedsättning av ersättningen. Om du exempelvis har varit hemma, men sovit under inbrottet, kan det bli tal om 25 procents sänkning av ersättningen.

6. Upprepade försummelser: Om du lämnat bostaden olåst under längre tid, om aktsamhetskrav allvarligt har åsidosatts eller om det handlar om upprepade försummelser kan du bli helt utan ersättning.

LISTOR GATA FÖR GATA

I listan nedan kan du söka på ditt län, din kommun och din gata för att se hur inbrottsdrabbad din närmiljö varit.

Om din gata inte ger resultat i sökningen beror det på att det inte finns några registrerade inbrott där.

Listorna avser inbrott mellan 1 juni 2016 och 31 maj 2017.

(Källa: POLISEN)

 

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen