Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Fortsatt stor andel bostäder som säljs under utgångspris

Det är fortsatt ovanligt många bostäder som säljs under utsatt pris.

Det visar ny statistik från Booli.

– Vi har en annorlunda marknad nu, säger Matilda Adelborg på Booli.

Andelen prissänkta bostadsrätter är fortsatt långt över de senaste årens nivåer, visar statistik från Booli som Nyhetsbyrån Direkt tagit del av. Enligt Booli kan det bero på en annorlunda marknad, där utropspriserna sätts högre än tidigare.

– Både när det gäller villor och bostadsrätter ser vi att man gått ut med något högre utropspriser den senaste tiden, det skulle kunna förklara att andelen prissänkta bostäder fortsätter vara hög, säger Matilda Adelborg, pressansvarig vid Booli, till Nyhetsbyrån Direkt.


LÄS OCKSÅ: Så blir du en vinnare i bankernas bolånekrig 

Högre utropspriser

En tydlig trend som Booli noterar är att utropspriserna är högre än de varit tidigare, trots den nedgång som skett på bostadsmarknaden.

– Det är ganska anmärkningsvärt att utropspriserna är högre. Tidigare gick man kanske ut lite lägre och förväntade sig budgivning. Nu går man i stället ut högre och får då kanske vara beredd på att gå ned lite i pris i stället. Min känsla är att lockpriser inte är lika vanliga längre, säger Matilda Adelborg.

Andelen prissänkta lägenheter är hittills i år 184 procent högre än i fjol i riket och 202 procent högre i Stockholm.

Även villor prissänks mer än i fjol, men skillnaden är inte lika stor. Man kan dock notera att de senaste åren har andelen prissänkningar successivt sjunkit efter årsskiftet, men så har inte skett i år. Hittills i år är det 38 procent fler prissänkta villor än motsvarande period 2017.


LÄS MER: Utbudet av bostäder fortsätter att minska 

”Annorlunda marknad”

I höstas steg andelen prissänkta bostadsrätter markant, vilket sammanföll med fallande bostadspriser. Om den fortsatt höga andelen prissänkningar är ett tecken på en sval marknad vill Matilda Adelborg låta vara osagt, med tanke på att utropspriserna som sagt sätts högre nu.

– Det går inte att säga om det är en svalare marknad eller inte. Vi har en annorlunda marknad, säger hon.

Annons: